//

«Вбивство за бажанням» суперечить лікарській етиці та християнським поглядам людини

Німецький єпископат і Федеральна Палата Лікарів осудили всі форми евтаназії. "Вбивство за бажанням" суперечить лікарській етиці та християнським поглядам людини, - написано у спільній заяві, опублікованій в Берліні.

 

Декларація є результатом зустрічі глави місцевого єпископату архиєпископа Роберта Цоллічa і президента Федеральної Палати Лікарів, професора Йорга-Дітріха Хоппе, які підкреслили, що лікарі не повинні надавати допомогу пацієнтам у скороченні життя. Як Палата Лікарів, так і єпископат закликають до активнішої участі у справі догляду за людьми похилого віку та розвитку паліативної медицини.

 

Наприкінці травня німецька Федеральна Палата Лікарів на своєму щорічному національному з'їзді лікарів голосуватиме за зміни в законодавстві, що стосуються лікарської практики в Німеччині. В його попередньому проекті виразно забороняється  здійснення евтаназії всіма лікарями.

 

Дебати про евтаназію час від часу з’являються на сторінках німецької преси. Останнім часом багато дискусій викликало самогубство 79-літнього художника Гюнтера Закса. У прощальному листі він стверджував, що відбирає собі життя, тому що після діагностованої в нього хвороби Альцгеймера вже не в змозі гідно жити. Деякі ЗМІ повідомили, що приймають таке відношення з пошаною. Архиєпископ Кельну піддав критиці такі заяви, стверджуючи, що це "типова атеїстична реакція". Гідність людини не пов'язана з рівнем її інтелекту", – сказав кардинал Йоахим Майзнер, додавши, що "врешті-решт, не оспорюється людська гідність немовлят".

 

За матеріалами Radio Watykańskie