//

Бен Ладен чи ні – так не можна

Католицькі єпископи цілого світу коментують  смерть Осами бен Ладена. Єрархи підкреслюють, що Церква ніколи не прийме такої форми вбивства, особливо з огляду на ймовірність атак помсти.

 

Нігерійський єпископ Ігнатія Кайгама з Джос вважає, що бен Ладен повинен був постати перед судом. Права людини стосуються його також, він також має право до відповідно проведеного процесу – ствердив віце-голова Конференції Єпископів Нігерії.

 

Смерть провідника терористів не має значення для Нігерії, не можна вбивати людей тільки тому, що вони є кримінальними злочинцями, бо це може привести в результаті до «права джунглів». Архиєпископ Джос – регіону, в якому часто доходить до нападів мусульманських бойовиків на християн, переконаний, що смерть бен Ладена не вирішить принципових проблем тероризму. Він підкреслив, що лідер терористів передав схильності до поширення зла багатьом своїм прихильникам, який добре вивчив.

 

Тріумфальну інформацію про смерть бен Ладена скритикували католицькі єпископи Німеччини. Критика з церковної  сторони прозвучала, не зважаючи на відношення  до ситуації Ангели Меркель, яка висловила задоволення з того, «що вдалось вбити бен Ладена».  Німецький єпископ Франц-Йосиф Овербек  зазначив, що «зі смерті людини, навіть розбійника, не повинна тішитьсь інша людина, а вже точно - християнин».  Єпископ підкреслив, що завжди належить шанувати гідність людини і було би краще, якби бен Ладен постав перед судом. 

 

Єпископ Овербек висловився також на тему того, чи «вбивство тирана» є оправданим. Він зауважив, що Церква ніколи не прийме такої форми вбивства і буде завжди нагадувати, що і відносно тиранів належить дотримуватись всіх етичних принципів.

 

« Смерть бен Ладена має добру сторону, якщо йдеться про боротьбу з тероризмом, а злим, натомість є факт, що його прихильники можуть мститися не лише на військових, але і на невинних цивільних мешканцях» - так вважає філіппінський єпископ Дінуальдо Гуттіерез.

 

Єпископ з південної частини Філіппін Мартін Джумоад,  на території єпархії якого діє натхнена Аль-Каїдою терористична група Абу-Сайяфа Басен, яка багато разів нападала на християнські спільноти, сказав, що смерть бен Ладена є «тріумфом добра над злом». Він висловив надію на ослаблення прихильників Абу-Сайяфа. Побідні надії мають також деякі єпископи з США, серед них Артур Серрателлі з єпархії Патерсон.

 

За матеріалами: wiara.pl