//

Уряд Греції хоче привласнити фінанси Церкви

Після Пасхи в Греції з новою силою поновилися дискусії відносно введення закону про переказ всіх церковних коштів з приватних банків в Державний Банк Греції. Цей закон, направлений на посилення контролю за фінансовими діями церковної єрархії, був ухвалений урядом Георгія Папандреу ще в жовтні минулого року. Проте рішучий опір з боку церковних єрархів призупинив його виконання.


Цей закон є відновленням п'ятої статті Закону № 1611 про надзвичайне положення, який грецький уряд приймав ще в 1950 р. Деяка частина церковних коштів знаходиться в безпосередньому розпорядженні єрархії і знаходиться на рахунках приватних банків, а закон № 1611 передбачає державний контроль і над цими сумами. Нинішній уряд, зважаючи на серйозну фінансову кризу, прийняв рішення відновити дію цього закону. Згідно з законом, всі церковні кошти акумулюються виключно в Державному Банку і, таким чином, уряд завжди має можливість оперативно заблокувати церковні рахунки.


Елладська Церква відмовилася виконувати цей закон. Юридична служба Елладської Церкви 4 лютого ц.р. направила в Державний Банк Греції пояснення, в якому заявлялося, що Закон про надзвичайне положення 1950 р. не може бути застосований до церковних установ, оскільки діяльність цих установ не фінансується державою, вони не входять в сферу управління державним майном, не ведуть комерційній діяльності, а займаються добродійністю на основі самофінансування. Проте у відповідь уряд дав юридичні роз'яснення, з яких виходило, що Закон 1950 р. може застосовуватися і до церковних установ.


Проте, єрархи Елладської Церкви не збираються здаватися і готуються до нових дискусій відносно законності застосування спірної постанови. Йдеться про контроль над сумою приблизно в 50 мільйонів євро. Ці гроші витрачаються Елладською Церквою на соціальну і добродійну роботу, на ремонт храмів і поточні витрати духовенства.

 

Джерело: www.pravmir.ru