//

У Портсмутському абатстві пройде конференція на тему «Шекспір – католик?»

У Портсмутському абатстві в перших числах червня пройде конференція, присвячена темі конфесійної приналежності найбільшого англійського драматурга Вільяма Шекспіра. Організатором цього наукового форуму виступила викладацька корпорація коледжу при Портсмутському абатстві, повідомляється на офіційному сайті коледжу.


Останні двадцять років в академічному середовищі не затихає палка дискусія довкола теми релігійної приналежності Вільяма Шекспіра. Особливо багато про це дискутують і пишуть англійські дослідники. На думку ректора Портсмутського коледжу Джеймса МакГуїр, «настав час обговорити цю, хвилюючу багатьох, проблему разом з ведучими вченими США і Британії по цей бік Атлантики, тобто на Північноамериканському континенті».


Одним з головних ініціаторів конференції став американський шекспірознавець, заслужений  професор англійської мови Бостонського коледжу Денніс Тейлор. Він же став одним з перших дослідників, що почав активно розробляти тему релігійності Шекспіра. Його доповідь, яка буде основною на конференції, називається «П'єса Шекспіра  «Буря» і освоєння католиками Америки» (‘The Tempest and Catholic Exploration of America’)   


У конференції візьмуть участь дослідники творчості Шекспіра з низки крупних університетів, коледжів і дослідницьких центрів світу.


В рамках конференції планується показ спектаклів за мотивами творів В. Шекспіра, які готують учасники студентського театру коледжу, а також гості з театру міста Ньюпорт. Крім того, відбудеться кілька концертів, де виконуватиметься музика, що відноситься до періоду життя великого драматурга Англії, - зокрема, Меса для п’ятиголосного хору  Вільяма Берда (William Byrd, 1543-1623), найбільшого англійського композитора, органіста і клавесиніста єлизаветинської епохи.


Портсмутський коледж був створений в 1926 спільнотою англійських монахів-бенедектинців, які трохи раніше, в 1918 р., влаштувалися  в Род-Айленді і побудували тут монастир (Портсмутське абатство).

 

Джерело: www.sedmitza.ru