//

Найбільш спортивний папа

Любов Івана Павла ІІ до спорту, яким він займався в молодості, відбивалась на всьому його понтифікаті.  Жоден інший єпископ Риму не присвятив цій сфері стільки уваги. Він був першим папою, який сидів на трибуні стадіону як футбольний вболівальник.

 

В часі свого понтифікату Іван Павло ІІ на приватних аудієнціях прийняв десятки делегацій клубів і спортивних організацій, колишніх і активних професійних спортсменів, наприклад Мухаммеда Алі чи Міхаеля Шумахера. Президент Італійського Олімпійського Комітету Джанні Патруччі часто підкреслював, що Кароль Войтила – це папа спортсменів.

 

У 2000 році Іван Павло ІІ відслужив урочисту Літургію для 60 тисяч спортсменів  на Олімпійському Стадіоні в Римі. Після закінчення відправи на стадіоні відбувся футбольний матч "Італія-решта світу", в якому взяли участь найбільші зірки італійського і світового футболу. Сам Кароль Войтила в молодості У Вадовіцах грав у футбол, спочатку в обороні, а пізніше був воротарем.

 

На цьому матчі папа був справжнім уболівальником, змінив програму зустрічі, щоб бути присутнім на двох таймах , а не лише на половині. Крім того, Іван Павло ІІ був почесним членом Барселони і щороку отримував сезонний пропуск на матчі каталонського клубу.

 

Вже в першому році свого понтифікату побудував басейн в літній резиденції в Кастель Гандольфо.  В  ньому він плавав до серпня 2002 року. Через стан здоров’я дещо раніше йому довелось перестати кататись на лижах, але він продовжував активно цікавитись новими лижними досягненнями і новинами цього виду спорту.

 

Незважаючи на погіршення стану в січні 2005 року Іван Павло ІІ не відмовився від зустрічей з водіями Формули 1 : німцем Міхаелем Шумахером  і бразилійцем Рубенсом Барічелло. Президент Феррарі підкреслював , що папа вже 26 років займає pole position на дорогах людства.

 

Папа щодо спорту висловлювався так: «Спорт не тільки виявляє фізичні можливості людини, але і духовні та інтелектуальні. Не полягає лише на фізичній силі і тонусі м’язів, але також має душу, тому повинен в повноті показувати своє обличчя. Ось чому справжній спортсмен не повинен допускати до, щоб ним керувало виключно нав’язливе бажання фізичної досконалості, ані щоб він був підпорядкований безглуздим законам продукції і споживання чи виключно утилітарним чи гедоністичним цілям… Церква вважає спортивну активність, якою займаються при повній повазі до  існуючих правил, важливим виховним інструментом, особливо для молодих поколінь».

 

У 1984 році на Олімпійському стадіоні в Римі Іван Павло ІІ сказав, що спорт - це не лише радість життя і забава, але також наука мирного співіснування, відкритість на інші культури, спосіб нав’язування контактів між народами.  Шість років опісля папа перестерігав перед загрозами сучасного спорту, такими як погоня за грошима, комерціалізація, допінг і насилля на стадіонах.

 

У жовтні 2000 року Іван Павло ІІ засудив расизм на футбольних стадіонах. Казав про те, що фани не повинні позволити, щоб ображалось расове походження спортсменів.

 

Папа підкреслював, що завданням сучасного спорту є передавання молоді таких вартостей, як лояльність, витривалість, приязнь, співпраця, солідарність.

 

У 2004 році Іван Павло ІІ заснував у Ватикані департамент спорту на знак визнання того значення, яке відіграє ця сфера людської діяльності в сучасному світі. В той же час він висловив надію на те, що  новий департамент працюватиме з метою «промоції спорту як частини культури і невід’ємного елементу розвитку людини на службі миру і братерства».

 

За матеріалами: wiara.pl