//

Великоднє послання Донецько-Харківського екзарха Степана (Меньок)

Всесвітлішим і всечеснішим отцям, преподобним отцям, братам і сестрам у монашестві, дорогим братам і сестрам у Христі!

 

 

«Хай воскресне Бог і розбіжаться всі вороги Його і біжать від лиця Його всі ті, що ненавидять Його!»

(Стихира Утрені Пасхи)

 

Уже більше, як двадцять років ми живемо в незалежній державі Україні, але чомусь надалі подібні до померлого Лазаря, який був похований і лежав у гробі. Хто воскресив його? Ісус Христос, який сказав до Марти: «Я – воскресіння і життя. Хто в мене вірує, той навіть вмерши – житиме! Кожен, хто живе і в мене вірує – не вмре повіки!» (Йо. 11:25-26).

 

Ця Добра Новина, яку проголосив наш Спаситель Ісус, дає нову надію, потужний життєвий стимул, навіть, у найважчих хвилинах нашого життя.

 

«Лазарю, кажу тобі: вийди сюди» – закликав Він сильним голосом. І мертвий вийшов із гробу. Чи Господь зараз втратив силу? А чи може Він сьогодні воскресити мертве людство з гріховної сплячки? Думаю, що так! І сила Його не поменшала. Тільки потрібно про це просити у Нього.

 

Віра у воскресіння людства є виявлена ще старозавітними пророками: Ісаїєю (51:17), Єзекиїлом (37:1-14), Даниїлом (12:2). Мовить псальмопівець: «Не покинеш душі моєї в шеолі і не даси Твоєму побожному узріти тління» (Пс. 16:10). Першим серед померлих людей воскрес Ісус – Богочоловік. Той, хто є дателем життя і володарем смерті, Слово Боже, перемагає смерть своєю смертю і виводить душі праведників на світло слави Пресвятої Тройці. Щоб нам всім воскреснути у славний день загального воскресіння, потрібно тут, ще до своєї фізичної смерті, воскреснути з гріховного полону смерті. А це – не менше чудо, як воскресити померлого. «Прокинься, о сплячий і встань із мертвих, а Христос освітить тебе!» (Ефес. 5:14) – закликає апостол Павло у Посланні до Ефесян.

 

Вісткою про воскресіння Христа і можливої участі нашого славного воскресіння, пронизана вся проповідь апостолів, а особливо Павла. Це для них було найбільшою втіхою і радістю, і вони хотіли цим поділитись з тими, хто слухав їх – дітьми Божими. Це найбільше християнське свято ми відзначаємо навесні, коли вся природа прокидається від зимового сну, і ми наново переживаємо цю найбільшу Благовість для всього людства. Христос Воскрес, щоб нас пробудити! Христос воскрес, щоб нам дати надію на життя вічне! Христос воскрес, щоб ми могли воскреснути у славі!

 

Тому закличмо всі разом з глибини серця і з глибокою вірою: Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

 

Дано у Донецьку

при катедральному храмі Покрови Пресвятої Богородиці

18.04.2011 р. Б.

+ Степан (Меньок)

Екзарх Донецько-Харківський УГКЦ

Джерело: www.ugcc.dn.ua