//

Газета «День»: Севастопольська міськрада закладає потенційні міжконфесійні конфлікти виділенням землі Церквам

Знущанням над громадою УГКЦ і закладенням грунту для міжконфесійних конфліктів назвала газета «День» нещодавні рішення Севастопольської міськради про виділення земельної ділянки для будівництва храму місцевій громаді УГКЦ.

 

«Ділянка виділена у такому місці, де з одного боку — пам’ятник (братська могила воїнів Приморської армії), що за законодавством має 15-метрову охоронну зону, з другого боку закінчується Камишовське шосе, на котрому саме в цьому місці cпроектовано спорудити дорожню розв’язку, а посередині ділянки проходить кабель зв’язку Укртелекому», - приводить газета слова представників громади у матеріалі «Храм на... храм?».

 

Як зазначено у статті, конфліктну ситуацію ускладнює також той факт, що поряд із ділянкою для громади УГКЦ влада нещодавно виділила землю для храму УПЦ МП. З приводу ситуації, що склалася, парафіяни громади УГКЦ у місті Севастополі звернулися до Генеральної прокуратури України.

 

«Звісно, ми робимо все можливе для того, щоб збудувати свій храм та освоїти земельну ділянку, виділену нашій Церкві. Це наша давня мрія. Разом із тим слід сказати, що влада приймає інколи невмотивовані рішення. Дві церкви, враховуючи наші особливості, не можуть розташовуватися поряд, бо це викликає неспокій серед мирян. Особливо якщо зауважити, що в тому, яка саме земля була виділена та як само це зроблено, явно простежується дискримінація стосовно вірян нашої Церкви», - вважає парох громади м.Севастополя о.Микола Квич.

 

Як повідомив священик, в ухвалених останніх рішеннях правники вбачають пряме порушення ряду законів, що також викликає сумніви у правомірності дій влади. «Я думаю, що для забезпечення миру та злагоди між конфесіями в Севастополі влада мала би переглянути свої рішення, врахувати прохання мирян та вимоги законів», - сказав о.Микола Квич газеті «День».

 

Автор статті пригадує, що в 2002 році парафіяни УГКЦ у місті Севастополі на законних підставах отримали земельну ділянку (0, 01 га) для будівництва храму. Але розташування цієї ділянки призвело до того, що з виділених на папері 0,01 га для забудови були придатні заледве 0, 004 га. Після цього віруючі звернулися до місцевої влади з проханням виділити додатково п’ять соток, щоб розташувати храм. Міськрада дала дозвіл на збір документів для відводу земельної ділянки в натурі. Парафіяни знову витрачають час, гроші але... питання не потрапляє на сесію Міської ради.

 

«Ми витратили роки на збір технічних умов, проведення геолого-вишукувальних робіт, проектування, в результаті виявилося, що запроектований храм через межування та обтяження земельної ділянки на виділеному місці розташувати реально неможливо», - наводить видання слова парафіян і розповідає, що у той самий час відповідні комісії Севастопольської міської ради без проведення громадських слухань розглядають документи і погоджують для розгляду на сесії міської ради питання про відведення в цьому ж місці земельної ділянки, тільки в три рази більшої (саме тієї, на яку збирають документи віруючі УГКЦ) громаді УПЦ Московського патріархату.

 

Як повідомив виданню голова Конгресу українців Севастополя Богдан Мороз, загальні збори цієї громадської організації вважають такі рішення міськради прямим порушенням законодавства та намаганням закласти потенційний конфлікт між двома релігійними громадами.

 

«Базове поняття громадянського суспільства — права людини — з їхньою невід’ємною частиною — національними правами — місцева влада порушує. Тут навіть нема мови про рівноправність релігій», - сказав пан Мороз. Він додав, що жодна з українських Церков не має своїх храмів у Севастополі. «Вони орендують багато років непристосовані приміщення, де відправляють Службу Божу. Наголошую на цьому ще і з огляду на те, що відповідно до результатів перепису населення 2001 року в Севастополі чверть городян (80 тисяч 708 осіб) визнали себе українцями. Принаймні 50 тисяч із них є платниками податків державі Україна», - цитує голову Конгресу українців Севастополя газета «День».

 

Департамент інформації УГКЦ