//

Новини з фронту

Новини останнього тижня Великого посту в дечому скоріше нагадували хроніки з театру воєнних дій, аніж новини з життя Церкви. Майже кожна новина в той чи в інший спосіб була пов’язана з боротьбою за щось або проти чогось.
Ще тиждень не встиг розпочатися, як Французький Сенат, Сенат країни, яка пишається, що є колискою громадських свобод, довів, що свобода без Божих законів стає вседозволеністю. Французькі парламентарі, галасливо прикриваючись високими фразами, дозволили досліди на живих людях – дозволили досліди на людях, яких евфемістично названо людськими ембріонами. Так звершився чи не найцинічніший напад на людське життя цього тижня. Звісно, Церква не могла мовчати на це, тому французькі єпископи гостро розкритикували цей садистський закон. У цей же ж час у Шотландії, яка готується до виборів, католицький єпископат закликав вірних голосувати згідно з соціальною доктриною Церкви, щоб не склалася ситуація, коли вірні католики голосують за антихристиянські партії, купуючись на їхні примарні обіцянки.


Пакистан і надалі залишається болючою точкою на карті християнства, там за останній час без слідства і суду страчено 43 християн, за нібито хулу на іслам, хоча жодних доказів щодо цього «злочину» не було. Пакистан і надалі залишається країною, яка не припиняє утисків та переслідувань християнської меншості. Тому Ватикан закликав усіх християн 20 квітня цього року об’єднатися у спільній молитві за засуджених християн Пакистану. Того ж дня кардинал Жан Луї Торан у Римі відслужить Літургію у наміренні за ув’язнених християн Пакистану. Не менш проблемним залишається стан християн у сусідній Індії, але індійські християни мають можливість бодай мирними протестами виразити свій спротив переслідуванню християн у цій країні. У африканській Нігерії не перестають напади мусульманських бойовиків на християнські села. Комуністи В’єтнаму і надалі переслідують католиків у цій азійській країні. А до утисків християн, окрім комуністів, мусульман й індуїстів долучилися й ортодоксальні євреї Ізраїлю, які прирівнюють християнських місіонерів у цій країні до Гітлера і стараються їх максимально затероризувати. Безсумнівним лідером переслідування християн залишається комуністична Північна Корея, де у тюрмах за віру покарано 50 тис. християн. Та найшокуючіша новина надійшла цього тижня з Африки, де у Кот-д’Івуарі під «захистом» ООН від рук мусульман загинуло понад тисячу християн. ООН вже вкотре продемонструвала, що вона є повністю неефективна у питанні захисту мирного населення від геноциду. Згадати хоча б різанину боснійських мусульман, скоєну сербами під «захистом» ООН у Сребреніці. Властиво абревіатура ООН уже починає викликати оскому в народів, які опинилися з тієї чи іншої причини під «патронатам» цієї організації. Міжнародний Гаазький Трибунал, який працює під егідою ООН над військовими злочинами, скоєними на території екс-Югославії, «уславився» цього тижня тим, що засудив двох практично невинних хорватських генералів, називаючи законну оборону хорватської незалежності військовим злочином. Звісно, таке «правосуддя» викликало не тільки гострі реакції політиків і хорватського народу, але й Церкви у Хорватії, яка назвала цей Трибунал політичним судилищем, а не правовим судом.


Але ця боротьба у світі не без результатів. Цього року у В’єтнамі офіційно лише у Сайгонській Архиєпархії до Католицької Церкви доєднається 300 дорослих катекуменів. Антикатолицька пропаганда у США також отримала цілком протилежні результати – декілька тисяч дорослих катекуменів на Великдень у цій країні отримають Таїнство Хрещення, а також кілька тисяч християн інших конфесій буде прийнято у повне сопричастя з Католицькою Церквою. У секуляризованій Франції рівно 2952 дорослих катекуменів стануть повноправними членами Католицької Церкви на Великодних Чуваннях.


Цікаво зазначити, що антихристиянська ситуація у світі сприяє зближенню християн. І це надзвичайно тішить. Так український католицький та православні єпископати США та Канади виступили зі спільним посланням з нагоди 25-ї річниці Чорнобильської катастрофи. А Всесвітня Рада Церков виступила зі закликом до всіх християн домовитися про спільну дату святкування Великодня.


Цього тижня також надходили новини про різноманітні заходи з нагоди святкування беатифікації Папи Івана Павла ІІ. Так Церква у Чехії готується до грандіозного паломництва з цієї нагоди. Приготування йдуть і в самій базиліці св. Петра в Римі – цього тижня у базиліці в каплиці св. Севастіяна приготували місце, де покладуть мощі нового блаженного Католицької Церкви. Це є до певної міри символічно, оскільки св. Севастіяна замучили тим, що повільно випускали в нього стріли з луків. Папа Іван Павло ІІ за своє життя, а особливо в часі свого понтифікату також багато потерпав від різноманітних стріл, отруєних злобою, брехнею і ненавистю.

 

Цього року приготування до Великодніх Свят для нас збіглося з приготуванням до беатифікації нашого великого сучасника Папи Івана Павла ІІ і це тішить – Церква на шляху свого паломництва до вічного Дому Небесного Отця матиме цього року подвійну радість у часі Великодних Свят!

 

о.Орест-Дмитро Вільчинський