//

Потрібно впускати у життя весну. Роздуми на тлі вибору нового Предстоятеля УГКЦ

Приємною для українців є те, що на площі Святого Петра у Римі Папа Римський привітав українською мовою Главу УГКЦ Патріарха Святослава, єпископів і вірних УГКЦ під час аудієнції 30 березня. А коли Папа, Патріарх з єпископами вийшли після аудієнції на площу Святого Петра, присутні на площі українці заспівали «Боже Великий, Єдиний» та «Многая літа», то Папа Бенедикт XVI встав з папського трону і вислухав ці гімни-побажання стоячи. Це – виняткова подія для аудієнцій! А згідно з думкою самого Патріарха Святослава – це не тільки виняткова, але й знакова подія.

 

Вибір Предстоятелем УГКЦ наймолодшого єпископа УГКЦ сколихнув багатьох, не одного заставив замислитись над тим, як потрібно вибирати Главу Церкви. Це може послужити також і для прикладу, щоб зрозуміти, що таке справжні вибори взагалі та як потрібно вибирати провідника не тільки у Церкві, але й у державі, а також якими мають бути провідники, щоб народ їм довіряв – це все-таки можливо.

 

Наші єпископи, немов найменшого та улюбленого свого брата, вибрали для виконання найвищого, найпочеснішого та найвідповідальнішого служіння цю високоосвічену, духовну і молитовну людину – владику Святослава Шевчука.

 

Нехай нікого не бентежить молодий вік Патріарха Святослава, адже ж і до молодого Тимотея св. Апостол Павло писав: «Нехай молодим твоїм віком ніхто не гордує, але будь зразком для вірних…» (1 Тим. 4:12). А крім того, вік 40-50 років – це найпродуктивніший період життя людини, коли вона має повну можливість і фізичну силу найбільше послужити Христовій Церкві. Окрім того, Патріарх Святослав має міцний ґрунт – досвід, порада і підтримка Блаженнішого Любомира як старця.

 

Вибір ієрархів УГКЦ є прикладом для усього світу, зокрема для українських політиків. Для всіх не секрет, що політики, які провадять Україну вже 20 років, мало що зробили для народу, вони доказали, що не спроможні далі вести український народ. Церква, натомість показала, що потрібно регулярно впускати у життя весну, нові сили, вміти бачити нові перспективи і давати можливість новим, молодим людям реалізовувати ці перспективи. І нашій державі потрібні нові й молоді політики, які могли б по-іншому і з новою потугою і відданістю вести нашу Україну вперед.

 

Блаженніший Святослав – людина, яка доказала своїм життям і служінням, що має моральне право і може повести за собою інших, а особливо молоде покоління, а за молоддю – майбутнє. З таким Патріархом, сподіваємося, серед молоді стане більш модно бути греко-католиком.

 

Водночас молодість, сучасність разом із древністю традиції Церкви ще більше підкреслює невід’ємні атрибути справжньої Христової Церкви Володимирового хрещення: святість, соборність, апостольськість, православність віри.

За словами Патріарха Святослава, центром нашого життя має бути Хрест Христовий, а однією з основних цілей його служіння – це «святість об’єднаного Божого люду», тобто наша з вами святість і єдність Христової Церкви. І час для здійснення цього вже настав.

 

Нехай Всемилостивий Господь дарує Патріархові Святославу многії і благії літа, а нам додає сили і наснаги для справжнього християнського життя.

 


митр. прот. Василь Пантелюк,
канцлер Донецько-Харківського Екзархату УГКЦ

 

Джерело: www.ugcc.dn.ua