//

Іван Павло ІІ і Європа

Близький співпрацівник Івана Павла ІІ кардинал Джованні Баттіста Ре розповів про те, що протягом 26 з половиною років понтифікату Папа показав  себе до глибини європейцем не тільки тому, що зі всіх пап ХХ століття залишив найбагатше навчання  про європейський континент, але з огляду на своє специфічне заінтересування Європою.

 

Він проявляв його  вже як  священик, людина культури  і архиєпископ Кракова, а в період перебування на престолі  Петра це зацікавлення осягнуло свою вершину.  Кардинал Ре підкреслює, що Іван Павло ІІ в своїх промовах та виступах боровся за те, щоб всякі поділи були знищені і Європа змогла дихати двома легенями.  За час  його понтифікату Європа переживала історичні моменти і папа з радістю спостерігав падіння Берлінського муру як символу цих поділів. Водночас Папа старався про те, щоб Європу не пригнітила хвиля секуляризації, але щоб вона наново відкрила своє коріння і стала континентом духовних вартостей.

 

Кардинал висловив вдячність Божому Провидінню за то, що мав радість  і привілей близькості з Іваном Павлом ІІ від початку його понтифікату до кінця. «В ньому вражало багато речей. Величезне враження  справляла його здатність промовляти до натовпу, вплив, який він здійснював на молодь, його відвага, легкість, з якою говорив різними мовами. Вражало його людське тепло і глибина його помислу. Однак тим, що робило на мене найбільше враження, була інтенсивність молитви. Молитва глибока і особиста, а водночас пов’язана з традицією і побожністю Церкви. Коли папа молився, створювалось враження, що він тратив відчуття часу». Кардинал Ре не сумнівається, що «Іван Павло ІІ був великою людиною, великим папою і великим святим».    

 

 

 

За матеріалами: wiara.pl