//

«Я бачу василіян як потужну мобільну силу, яка проповідує Євангеліє по цілому світі...» - Блаженіший Святослав. Зустріч з василіянами Римської Обителі

1 квітня 2011 року Блаженіший Святослав, перебуваючи з урочистим візитом в Римі, відвідав Генеральний Дім Василіянського Чину святого Йосафата, який розташований на Авентинському пагорбі Вічного Міста. Блаженнішого Святослава супроводжували владики Лаврентій Гуцуляк, ЧСВВ, Митрополит Вінніпезький та Павло Хомницький, ЧСВВ, Єпарх Стемфордський. Також серед церковних достойників на зустрічі був владика Володимир Ковбич, ЧСВВ, Єпарх Куритибський, який під час свого побуту в Римі в ці дні мешкає в Василіянській Обителі.

 

Зустріч розпочалась коротким привітанням,  яким о. Василій Ковбич, ЧСВВ – Протоархимандрит Чину звернувся від імені всіх василіян до  новообраного Глави нашої Церкви і до присутніх з ним владик. Опісля  слово мав Блаженніший Святослав, який найперше зазначив, що не вперше переступає поріг василіянського чернечого осідку в Римі, адже часто бував тут під час свого навчання в Столиці Католицького Світу, користаючи з чималої бібліотечної збірки монастиря і при різних інших нагодах, як наприклад тоді, коли вже після своїх єпископських свячень, прямуючи до Аргентини, завітав до Риму, де між іншим, обговорював з о. Протоархимандритом Василієм можливість тіснішої співпраці в ділянці душпастирського служіння між вірними УГКЦ в Аргентині. Тепер же, після двох років праці на становищі Апостольського Адміністратора Єпархії в Буенос-Айресі, новообраний Глава нашої Церкви склав подяку на руки о. Протоархимандрита за працю василіянських ченців з Аргентинської Провінції Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Крім того, відзначив величезний потенціал Василіянського Чину святого Йосафата, особливо його української Провінції, який необхідно, за словами Блаженнішого Святослава, об’єднувати в одну потужну церковну силу заради євангелізації – головного завдання усіх християн. При цьому Глава УГКЦ  підкреслив, що для богопосвячених осіб, які активно задіяні в душпастирстві Церкви необхідно завжди залишатись вірними харизмі свого Інституту, оскільки свідоцтво свого щоденного богопосвяченого життя допомагає в тому, щоб об’єднувати теорію і практику християнської віри.

 

Наступним важливим моментом зустрічі Блаженнішого Святослава і василіянських ченців в Римі, серед яких більшу частину становлять студенти різних Папських Університетів, була можливість поставити достойному гостю свої запитання.

 

«Які моральні дилеми роздирають сучасне українське суспільство і на Вашу думку, які з них містять у собі особливу деструктивну силу?» – прозвучало перше запитання, на яке Блаженніший Святослава, як знавець морального богослов’я відповів, що чи не найбільшою проблемою не тільки українського суспільства, але взагалі всієї світової спільноти є секуляризація людського життя. «Духовність витискається зі щоденного життя, а тому його моральність не має на чому будувати» – зазначив Глава УГКЦ – «Ми в Україні вже пережили цей «експеримент», який проводиться тепер над цілим світом… Втратити відкритість до духовного життя, означає позбавити себе важливої риси людської культури і тим самим поширювати те, що Папа Іван Павло ІІ називав «культурою смерті». Як вихід з такої ситуації, за словами Блаженнішого Святослава, може послужитись схема запропонована відомим філософом і богословом Павлом Євдокімовим (1901-1970), який у своїх працях для вияснення проблематики поставленого запитання використовував три терміни «культивувати», «культура» і «культ». Отож, щоб протистояти секуляризації суспільства необхідно культивувати людську культуру, спрямовуючи її до культу, або іншими словами, до Бога і таким чином, відкривати сучасній людині цінність духовного життя.

 

Наступне запитання, яке було поставлене в ході зустрічі з новообраним Главою УГКЦ в стінах Генерального Дому Василіянського Чину святого Йосафата, стосувалося найближчих планів Блаженнішого Святослава на яке високий гість коротко відповів, засвідчуючи свою готовність максимально бути присутнім під час різних церковних і суспільних подій в Україні та світі.

 

Далі ченці-василіяни, які на даний час мешкають у Римській обителі, а походять з різних куточків світу, де вже сформовані Василіянські Провінції Чину, почули з уст Верховного Архиєпископа Києво-Галицького ще ряд відповідей на тему інтелектуального, морального і духовного життя Церкви та її значення для сучасного суспільства, а на запитання чи відчував владика Святослав страх перед відповідальністю такого високого церковного служіння тоді, коли був обраний на місце Глави УГКЦ, Блаженніший Святослав відповів: «Ще будучи ректором Львівської Семінарії, я завжди вчив студентів ніколи не боятися брати на себе відповідальність, навіть якщо завдання видається дуже складним, тому й прийняв цей уряд. Тим більше – мовив далі владика – я не один, а зі мною Синод Єпископів нашої Церкви і підтримка Святішого Отця і його співпрацівників з Конгрегації Східних Церков, а особливо підтримка Блаженнішого Любомира, що для мене особисто є дуже важливим».

 

Завершальне запитання під час зустрічі з Блаженнішим Святославом у Римському Домі ОО. Василіян прозвучало з уст владики Лаврентія Гуцуляка, ЧСВВ, Митрополита Вінніпезького, який сказав: «Яку роль може відіграти Василіянський Чин святого Йосафата у Церкві?». «Я бачу василіян як потужну мобільну силу, яка проповідує Євангеліє по цілому світі, але завжди залишається собою. Пріоритетом є Східна Україна, але також кожне місце, де є наші люди, але ще де немає наших церковних структур. Саме там необхідно йти, щоб найперше творити «вогнище молитви», з якого навколо «підуть іскри» на інші місця, розпалюючи людські серця до віри в Бога» – завершив Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав.

 

На завершення зустрічі отець Протоархимандрит Василій Ковбич, ЧСВВ подякував Блаженнішому Святославу і супроводжуючим його владикам за можливість поспілкуватися попри дуже тісний графік їхнього урочистого візиту до Риму. Також Головний Настоятель Василіянського Чину святого Йосафата виявив готовність до подальшої тісної співпраці для добра Церкви. «Там де буде потреба євангельського служіння в Україні чи будь-де у світі – наша відповідь є «так». Наші отці і браття в міру своїх можливостей і дарувань завжди готові прийняти відповідальність євангельської місії в Церкві, прислухаючись до пропозицій і настанов церковної ієрархії» – завершив  отець Протоархимандрит.

 

о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ

Джерело: osbm.in.ua