//

Колишній речник про Івана Павла II

Іван Павло II, звертаючись до тодішнього речника Ватикану Хоакіна Наварро-Вальса, сказав про кровопролитного диктатора однієї країни, який щойно вийшов з папської аудієнції: "Бачите, виглядає невинний як овечка".

 


Цю історію – не називаючи прізвище диктатора - а також багато інших цікавих історії пан Наварро-Вальс розповів під час сесії в Університеті Santa Croce в Римі, яку проводили Opus Dei з нагоди 6-ої річниці смерті папи-поляка.

 


Колишній директор прес-служби Апостольської Столиці звернув увагу на те, що приготування до папських паломництв були надзвичайно довгим процесом, в яких активну участь брав сам Іван Павло II. Як приклад він навів подорож до Ісландії: під час польоту папа запитав одного з ісландських журналістів про деталь з міфології цієї країни, яка була йому незрозуміла. "Журналіст остовпів" - розповів колишній речник.

 


Багато місця в своєму виступі п. Наварро-Вальс присвятив аналізу феномену успіху Івана Павла II в медіа, особливо на телебаченні. Він звернув увагу на висловлювані думки про те, що таємниця парадоксально глибоко таїлася в тому, що його присутність на телебаченні полягала в руйнуванні усіляких принципів. Він створював "антиправила" присутності в медіа, поводячись протилежно до тих, хто хотів в них перебувати - оцінив п. Наварро-Вальс.

 


На телебаченні - говорив він - переважав імідж зосередженого папи, з похиленою головою, котрий молиться. "Такий імідж був би смертю для політика" - сказав п. Наварро-Вальс, наводячи думку американського коментатора. "Кожен радник у справах присутності та іміджу в медіа опустив би руки, бачивши, як він ламав обов’язкові принципи"- додав колишній ватиканський речник. Він назвав дуже влучною оцінку, що "папа римський домінував на телебаченні, просто ігноруючи його".

 


Він також розповів, як відреагував тодішній президент США Білл Клінтон після зустрічі з Іваном Павлом II: "Я б не хотів мати такого суперника на виборах". "А п. Клінтон був мастаком телевізійного іміджу" - зауважив п. Наварро-Вальс.

 

На його думку, феномен Всесвітніх Днів Молоді найкраще пояснювали самі їх учасники, які говорили: "Ніхто в моєму домі, в сім'ї, в школі не сказав мені того, що Іван Павло II".

 

Колишній речник Ватикану вказав, що папа-поляк ніколи не робив загадкових чи незрозумілих жестів. "Кожен його жест був природній, абсолютно влучний і в цілковитій гармонії з посланням" – говорив він.


Колишній лікар і журналіст іспанського походження зауважив, що у присутності Івана Павла II офіційну жорсткість втрачали навіть найбільш поважні політики. Про це свідчить поведінка колишнього глави СРСР Михайла Горбачова під час його першого, історичного візиту до Ватикану в 1989 році. "Коли папа римський сказав Горбачову, що хотів би познайомитися з його дружиною, той, ламаючи протокол, сам підбіг до дверей і не чекаючи, поки її покличе хтось з оточення, відкрив їх і покликав: «Раїса, ходи сюди, папа хоче з тобою познайомитись" - згадував Хоакін Наварро-Вальс.


За матеріалами info.wiara.pl