//

«Ви бачили, що сьогодні Папа встав. Не переді мною, але перед Вами, перед нашою Церквою» - Блаженніший Святослав Шевчук

Численні вірні Української Греко-Католицької Церкви, духовенство, чернецтво та миряни прибули 30 березня на площу перед Ватиканської базилікою Святого Петра, щоб взяти участь у загальній аудієнції з Папою Бенедиктом XVI, під час якої відбулася перша його зустріч з новообраним Верховним  Архиєпископом Києво-Галицьким. Серед паломників був редактор української секції «Радіо Ватикан» о.Йосафат Хаймик, ЧСВВ.  Перед прибуттям Вселенського Архиєрея він спілкувався з Блаженнішим Святославом.


- Блаженніший Святославе, що для Вас, як новообраного Глави нашої Церкви, означає голос Папи, який тут протягом століть лунає з Площі св. Петра, зокрема, під час загальних аудієнцій для людей, для мирян, для духовенства? Що це означає особисто для Вас або як для Глави нашої Церкви?


Це є голос наслідника Апостола Петра, який має особливу харизму утверджувати у вірі. Особливо для мене, молодого Глави нашої Церкви, це є така певність скали, що як ми будемо разом, ми не похитнемося. І я щиро сподіваюся, що так, як в минулому це сопричастя, ця єдність з Папою, з Апостольською Столицею, з наслідником Апостола Петра було кріпостю теж нашої Церкви, та кріпость буде теж проявлятися і нам багато добра може принести і в майбутньому.


- Єдність духу і віри, про яку говорить Апостол Павло, зокрема у контексті церковної єдності між християнами, ця єдність, яка іде з Апостольської Столиці, яке значення могло би це мати, маючи на увазі Українську Греко-Католицьку Церкву,   багато говорять про міст, інші говорять про один з етапів?


Думаю, що найперше Святіший Отець Бенедикт назвав нашу Церкву «лабораторією екуменізму» і таким чином розбудовуючи, зростаючи у своїй самобутності наша Церква може заманіфестувати цілому світові  ту єдність нерозділеної Церкви, яка була єдиною, але та єдність була у різноманітності. 


- Ми щиро бажаємо Вам, Владико, не просто натхнення, але і цієї звичайної людської радості  у цьому новому служінні.


Дякую. Може, користаючись нагодою, хочу дуже подякувати усім тим людям, які за нашу Церкву молилися. Я в Києві про це говорив, на тих славних київських горах, на березі Дніпра і це саме хочу тут сказати. У центрі християнства, в Римі, що, стоячи на тому місці, куди мене постави Господь, я відчуваю якийсь такий зв’язок, такі струни, які єднають мене з кожною душею, яка за мене молилася. І особливо сьогодні тут у Римі ці струни виграють якусь таку чудову мелодію, яка, думаю, розбудить усіх сплячих.


По завершенні загальної аудієнції Блаженніший Святослав Шевчук разом з членами Постійного Синоду   Української Греко-Католицької Церкви  та іншими владиками помолилися перед гробом Святого Апостола Петра та Святого Священномученика Йосафата, а далі мали окрему зустріч з вірними, що зібралися на площі Святого Петра. Після Многалітствія та молитви за український народ Глава Української Греко-Католицької Церкви звернувся до присутніх з коротким привітальним та подячним словом:


Слава Ісусу Христу!
Хочу Вам дуже подякувати, найперше за те, що Ви сьогодні тут є. Ви бачили, що сьогодні Папа встав. Не переді мною, але перед Вами, перед нашою Церквою. Це був такий дуже особливий момент для усіх нас. Дякую, що Ви дочекалися на нас,коли ми пішли до гробу Петра, щоб поклонитися. А відтак дуже дякую, що Ви всі молилися. Всі владики, що тут присутні, ми всі вам дуже дякуємо, що ви за нас всіх молилися, що наш Синод пережив таку П’ятидесятницю.  І сьогодні ви бачите, що владики по цілому світі роз’їдуться і в різних мовах: англійській, португальській, іспанській будуть такі великі діла Божі проголошувати.

 

За матеріалами Радіо Ватикан