//

Ватиканська колекція рідкісних книг християнського Сходу знаходиться під загрозою

Папський Східний Інститут в Римі на сьогодні володіє найбільшою в світі колекцією книг зі східного Християнства. Вона налічує близько 184 000 томів, включаючи рідкісні видання та манускрипти, які були створені протягом століть на християнському Сході мовами різних народів. Проте найстаріша частина бібліотеки і найбільш цінна сьогодні перебуває в складних зовнішніх умовах. Серед памяток, які знаходяться під загрозою, опинилась і Острозька Біблія, рідкісне видання 1581 року – перше повне зібрання книг Біблії словянською мовою.


«Для словянських Церков, це Біблія Гуттенберга», говорить колишній директор бібліотеки і ретор Інституту архімандрит Роберт Тафт.


Римські холодні вітри, які пробирають до кісток зимою і висока температура влітку, а також оформлення книг, деяким з яких є понад кілька сот років погано впливають на збереження. «Всім відомо, що для того щоб зберегти такі скарби необхідно мати постійну стабільну температуру з повним контролем показників середовища», говорить Тафт. «Дякуємо Богу за скотч-ленту», саркастично сказав архімандрит Роберт, дістаючи з вогнетривкого кейсу старий візантійський літургійний манускрипт підклеєний жовтою стрічкою. «Це гріх проти спадщини людства»,  сказав Роберт Тафт.


Інститут і бібліотека фінансується як і решта папських інституцій, але цих коштів вистачає тільки на роботу Інституту.  Тому ректор о. Джеймс МекКан говорить, що шукатиме додаткове фінансування. Він також сподівається отримати грант для бібліотеки, щоб придбати сучасну цифрову техніку та найняти людину яка б сканувала книги.  Оцифрування допоможе зберегти багато цінних книг, особливо найбільш понищені. Це дозволить науковцям працювати з цифровими копіями, говорить о. Роберт Тафт.


Цифрові копії також можна буде поставити он-лайн і дослідникам не доведеться їхати до Риму, додав він. «Цифрові копії допоможуть зберегти книги від нищення і крадіжок».


О. Джеймс сподівається також знайти спонсорів поза церковними інституціями, які зацікавлені в збереженні старих книг і які знають ціну цим скарбам. Один студент запропонував провести компанію «всиновлення книг».
«Клімат-контроль» система для бібліотеки коштуватиме 250 тисяч доларів, говорить єзуїт  о.МекКан . Але таке обладнання позитивно впливатиме на збереженя книг протягом цілого року.


Папський Східний Інститут було засновано у 1917 році Папою Бенедиктом XV. У 2007 році  Папа Бенедикт  XVІ сказав до студентів цього Інституту «спираючись на спадщину отців Християнського Сходу ми усі збагачуємось». Ректор Інститут зазначив, що сьогодні тут навчається багато студентів з Православних Церков, які після закінчення мають позитивну думку про Католицьку Цекрву і це добре для єдності християн, тому що багато з них можуть стати єпископами згодом.  Один з найбільш відомих випускників цього закладу є Вселенський Патріарх Варфоломей.  Бібліотека місить неоціненні скарби з яких можуть черпати дослідники християнського Сходу зі всього світу. Особливим попитом користуються джерела з історії Російської Церкви царського періоду. О. МеКан іронічно сказав, що як і за радянських часів дослідники в Росії сьогодні мають мало можливостей дістатись до архівів, тому вони обирають скоріше Рим як місце для дослідницьких пошуків.


О. Тафт і о.МекКан також говорять, що сьогодні багато книг перебувають в музеях, під склом. Натомість бібліотека Інституту не є музеєм чи архівом. Наші книги не є речами над якими ми «оххаємо і аххаємо» їх повинні тримати руки дослідників, говорить архімандрит Роберт Тафт. 

 

Джерело: www.cnewa.us