//

Ватикан видав новий закон про захист авторських прав

19 березня Папська комісія з питань  держави Ватикану, законодавчий орган Ватикану, схвалила закон про охорону авторських прав на інтелектуальну власність.
Новий закон замінює собою закон, прийнятий Папою Іваном XXIII в 1960 році, який до цих пір регулював питання авторських прав у Ватикані. А закон 60-го року, у свою чергу, відповідав італійському декрету номер 633 від 1941 року, за винятком деяких особливостей і модифікацій.

 

Прийнятий 19 березня закон слідує тому ж критерію, що і його попередники. Проте в ньому  містяться деякі нововведення, що враховують необхідність в поширенні справжніх текстів учительства Папи, які будь-яка приватна особа може вільно скопіювати з сайту Святійшого Престолу і поширювати за умови некомерційного використання.

В 2 статті нового закону об'єктом авторського права називаються законодавчі тексти і офіційні документи Святійшого Престолу і Держави Граду Ватикан (наприклад, енцикліки, апостольські послання, Катехизм Католицької Церкви, Кодекс Канонічного права і так далі). Новий закон захищає не лише право на поширення і відтворення, але і на автентичність і цілісність текстів церковного учительства: таким чином, порушенням авторського права є будь-яка їх модифікація.


Святійший Престол має право вимагати від видавця (у тому числі і в Інтернеті) виправлення або видалення документа, який був опублікований в комерційних цілях без авторизації або ж з помилками і змінами тексту. Метою даних норм не є обмеження свободи у використанні текстів церковного учительства – ця свобода як і раніше буде збережена для некомерційного використання, – але захист цілісності і достовірності вмісту.

 

3-я стаття охороняє право на написані і усні тексти Папи Римського і встановлює критерії для використання його зображення і голосу (як і раніше, права на них належать Ватиканському книговидавництву, Радіо Ватикану і Ватиканському телецентру). Ця стаття покликана захистити образ Папи від зловживань і неналежного використання.

 

В 4 статті йдеться про відтворенні фотографій: єдиними законними власниками фотографій є установи, що відповідають за охорону культурного надбання Церкви.


Нововведенням закону є створення Комісії з інтелектуальної власності, до компетенції якої ввійдуть переговори із зацікавленими особами.

 

Джерело: Радіо Ватикан