//

У Сантьяго де Компостела закінчується Ювілейний рік Св. Апостола Якова

У Сантьяго де Компостела завершився Ювілейний рік Св. Апостола Якова. У зв'язку з цим Бенедикт XVI направив послання на ім'я архієпископа Сантьяго Хуліана Барріо, у якому тепло згадував про свій недавній візит в Іспанію.

Понтифік приєднав свій голос до хору подяк Богові за найбагатші плоди Ювілейного року Св. Апостола Якова. У цей час гробницю Апостола відвідал а велика кількість прочан, наповнених живою вірою та покаянням. Від них Церква і суспільство чекають зрілого християнського свідчення. «Нам ніколи не стати гідними довіри свідками Бога, якщо не будемо вірно служити людям і співпрацювати з ними, – пише Святий Отець. – Служіння глибокому розумінню людини і відважному захисту її достоїнства – це вимога Євангелії й істотний внесок християнства в життя суспільства».
 
Зберігаючи найкращі спогади про свій візит в Іспанію, Бенедикт XVI завіряє адресатів у своїй молитві, у якій понтифік просить у Всевишнього багатих плодів минулого Ювілейного року в плані євангелізації помісної Церкви цієї іспанської провінції і взагалі всіх іспанців. Бенедикт XVI молиться про те, щоб світло Христове засяяло усій Європі і допомогло їй повернутися до своїх християнських коренів. Тим самим виросте рівень солідарності між людьми і рівень захисту їх достоїнства.
 
Ювілейний рік Св. Апостола Якова завершився 31 грудня закриттям Святих Дверей Катедрального собору в Сантьяго де Компостела. Що стосується масової участі, то він став рекордним. Прочанами в повному значенні прийнято вважати тих, котрі принаймні деяку частину Шляху Св. Якова подолали пішки, на коні або на велосипеді. Цього року їх було 270 тисяч, тобто на 85% більше, ніж рік назад, і в два рази більше, ніж за період попереднього Ювілейного року в 2004 р. Нагадаємо, що Ювілейний рік оголошується в Сантьяго де Компостела кожен раз, коли день пам'яті Св. Апостола Якова 25 липня припадає на неділю. Ювілейний рік, що закінчився – 119 по рахунку, а наступний буде тільки через 11 років, у 2021 році. Загальне число осіб, що відвідали за цей рік гробницю Св. Якова в Сантьяго де Компостела, склало 9 мільйонів чоловік. Кульмінаційним же його пунктом став візит Папи 6 листопаду ц.р.