//

У суботу відбувся похорон першого єпископа Стрийської єпархії

26 березня 2011 року, у м. Стрию відбувся похорон першого ієрарха Стрийської єпархії Єпископа-емерита Юліяна Ґбура. Божественну Літургію, що розпочалася о 9.00 год., очолив Архиєпископ Ігор Возьняк, адміністратор Української Греко-Католицької Церкви. Високопреосвященному Владиці співслужили: Блаженніший Святослав Шевчук, новообраний глава УГКЦ, Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії разом з понад 25-ма єпископами УГКЦ, Владика Мілан Шашік, єпископ Мукачівської Греко-Католицької єпархії та Владика Єжи Мазур, єпископ Римо-Католицької Церкви зі спільноти Вербістів у Польщі, до якої належав і Кир Юліян.

 


Співслужили також численні священики різних єпархій греко-католицької та римо-католицької Церков, були присутні вірні: парафіяни Катедральних храмів та парафій, у яких Владика Юліян служив довгі роки, родичі й друзі.

 

Після прочитання євангелія, проповідь-прощання виголосив Митрополит Перемисько-Варшавської митрополії УГКЦ Владика Іван Мартиняк, так як спочилий Владика довгі роки жив і розпочав своє служіння на її території. Після закінчення Літургії до присутніх мали звернення також Блаженніший Святослав Шевчук, Владика Тарас Сеньків, Владика Єжи Мазур, п. Мирон Сич, депутат польського Сейму. Зі словами подяки звернувся о. мітрат Андрій Сорока, племінник Владики Юліяна та був зачитаний лист отця-провінціала отців-вербістів Анджея Данілєвіча. Зважаючи на велику кількість, всі слова скорботи не могли бути сказані і прочитані у цей день, однак найближчим часом ми намагатимемось висвітлювати їх на веб-сторінці Стрийської єпархії.

 

Відтак, по закінченні панахиди та процесійної ходи вулицями Стрия, тіло блаженної пам’яті Владики Юліяна було похоронене на міському кладовищі. За словами Кир Тараса Сеньківа, це є тимчасове місце спочинку, так як після завершення будівництва нового Катедрального храму, тіло першого єпископа Стрийської єпархії перепоховане на його території Катедри.

 


Прес-служба Стрийської єпархії