//

Раді Єпископських Конференцій Європи 40 років

Рада Єпископських Конференцій Європи (CCEE) відзначає 40-ліття існування. З нагоди річниці затвердження Апостольською Столицею 25 березня 1971 р. перших норм цієї організації, її президія скерувала лист до всіх єпископів європейського континенту. В ньому нагадується, що Рада є плодом II Ватиканського Собору і пов'язаного з ним поглиблення еклезіологічної правди про сопричастя, що поєднує єпископів.

 

Вже майже перед закінченням Собору в листопаді 1965 р. в Римі зустрілися представники 13 європейських єпископатів. Утворений тоді комітет організував два перших симпозіуми єпископів континенту: в 1967 р. в Голландії, а в 1969 р. в Швейцарії. З 23 по 24 березня в Римі відбулася установча зустріч Ради Єпископських Конференцій Європи. Наступного дня тодішній префект Конгрегації у справах Єпископів затвердив її перший статут ad experimentum. Теперішні статути затвердив Іван Павло II 2 грудня 1995 р.

 

В своєму листі з нагоди 40-ліття, президія Ради Єпископських Конференцій Європи звертає увагу в основному на „людину в Європі, її особисту, суспільну і духовну ситуацію. Йдеться особливо про питання, пов'язані з міграцією і демографічним спадом: сім'ю, виховання і культуру пошани життя на всіх його стадіях від зачаття до природної смерті. Лише культура любові і життя може забезпечити майбутнє. Любити людину означає також, і то перш за все, дати кожному можливість зустріти і пізнати Ісуса Христа. Тому CCEE особливо веде євангелізаційну діяльність і турбується про віру”. У листі також згадується екуменічна діяльність Ради в співпраці з Конференцією Європейських Церков, що виникла в 1959 р.

 

За матеріалами Radio Watykańskie