//

Бенедикт XVI до паломників з Терні про гідність робітників

Про особливу любов Івана Павла II до світу робітників нагадав Папа Римський Бенедикт XVI, приймаючи у Ватикані 8 тисяч паломників з розташованої неподалік Риму єпархії Терні-Нарні-Амеліа. Вони прибули для того, щоб відзначити 30-ту річницю папського візиту до місцевого сталеливарного цеху.


Звернувшись до приїжджих з цього важливого гірничозаводського і хімічного центру, Бенедикт XVI згадав про численні, особливо в часі теперішньої кризи, проблеми працівників і їх сімей, такі як важкі умови і безпека праці чи безробіття. Він говорив також про значення Євхаристії і релігійного виміру неділі. На це наголошується в нинішній пастирській програмі єпархії Терні, що має результатом вже більшу за останній час участь вірних в недільних Літургіях.

 

Папа навів слова Івана Павла II, який, відвідуючи 30 років тому, 19 березня 1981 р. в урочистість святого Йосифа, тамтешній металургійний завод, говорив про „Євангеліє праці”. Воно було „написане” перш за все через той факт, що Син Божий, прийшовши на землю, працював власними руками. Таким чином праця „увійшла в справу відкуплення людини і світу”.

 

„Вже це – сказав Бенедикт XVI – говорить нам про гідність праці. Більше того, воно вказує на специфічну гідність людської праці, яка є включеною в саму таємницю відкуплення. Важливо розуміти її в цій християнській перспективі. Натомість часто її розглядають тільки як інструмент доходу, а в різних ситуаціях у світі навіть як засіб експлуатації, отже як образу гідності особи. Я хотів би також згадати проблему праці в неділю. На жаль, в наших суспільствах споживацький ритм загрожує нам також втратою розуміння свята і неділі як дня Господнього, а також дня спільноти”.

 

Бенедикт XVI вказав, що Церква підтримує і заохочує усілякі намагання для того, щоб гарантувати безпеку праці, гідної і стабільної. Він підкреслив, що є близький до робітників і їх сімей, особливо до молодого покоління і осіб похилого віку.

 

За матеріалами Radio Watykańskie