//

Латинський Митрополит Львова Мечислав Мокшицький привітав греко-католиків

"Вибір нового Верховного Архиєпископа Києво-Галицького приймаємо з радістю і розумінням. Вітаємо відвагу єпископів-електоратів, які віддали свої голоси за наймолодшого серед себе" – сказав Латинський Митрополит Львова архиєпископ Мечислав Мокшицький в  розмові з КАІ.

 

Архиєпископ сказав також, що вже  мав можливість запізнати нового архиєпископа, коли він був ще ректором греко-католицької духовної семінарії у Львові. «Сподіваюсь, що співпраця нашої Церкви з новим главою греко-католиків буде складатися дуже добре.  Я переконаний, що він є особою дуже добре приготованою до вершення цього уряду » - ствердив Львівський митрополит.

 

На його думку той факт, що велику частину свого ще не дуже довгого життя  і служіння архиєпископ Святослав провів за кордоном, не матиме жодного значення для виконання його нових завдань в УГКЦ. «Він проживав також головним чином на Україні, міг пізнати життя і проблеми її жителів, знає місцеву ситуацію, вважаю, що він є людиною дуже контактною, високої культури і не матиме жодних труднощів з нав’язуванням контактів з місцевими священиками і мирянами» - підкреслив єрарх. Повторив, що «це є дуже добрий вибір».

 

Архиєпископ Мокшицький вважає також, що факт перенесення Блаженішим Любомиром Гузаром осідку глави УГКЦ до Києва зі Львова , який протягом століття був головним осередком греко-католиків, не має великого значення для міжцерковних і екуменічних відносин.

 

«Очевидно, Львів завжди був і є особливим місцем для католиків як латинських, так і візантійських, але Київ є столицею держави, тому думаю, що присутність в цьому місті глави УГКЦ є якнайбільше бажана » - переконував латинський архиєпископ Львова. Звернув також увагу, що тепер, коли греко-католицький єпископ має осідок в Києві, то може легше нав’язувати і утримувати контакти зі всіма єпархіями своєї Церкви.

 

50-річний архиєпископ Мечислав Мокшицький  очолює латинську львівську архиєпархію від 21 жовтня 2008 року. Рік до того був коадютором цієї церковної одиниці і часто заступав тогочасного архиєпископа кардинала Мар’яна Яворського.

 

За матеріалами : KAI та rkc-skowyra.com