//

Творячи історію – Обрання Святослава Шевчука

Вчора Синод УГКЦ здійснив поворот в історії, обравши 41-річного єпископа Святослава Шевчука Верховним Архиєпископом (патріархом). Апостольська Столиця потвердила вибір на наступний день, в урочистість Благовіщення за григоріанськимо календарем.


Вибір Кир Шевчука повертає увагу до Йосипа Сліпого, якого кандидатом у свої наступники висунув Митрополит Шептицький. Як і Шевчуку, Сліпому тоді, у 1937 році, було близько сорока років. Він також був попередником Шевчука в якості ректора Української католицької семінарії у Львові. Обоє отримали докторати з богослів’я в папських римських університетах, Сліпий – в Григоріанському, а Шевчук – в Ангелікум. Не зважаючи на їх вік, обох вибрали понад старшими, більш досвідченими єпископами через їх вищу богословську освіту та натхнене бачення. Обоє були світськими священиками, котрі слідували монахам: Митрополит Шептицький був василіянином, а Кардинал Гузар – студит. Обох вибрали понад кандидатів-редемптористів. Папа Пій ХІ був схильний до другого вибору Шептицького, єпископа Чарнецького, і ще було кілька видатних кандидатів-редемптористів на тому Синоді.


Сподіваємося, що Шевчук зробить ще один поворот в історії, ставши наймолодшим членом Колегії Кардиналів. Оскільки це призначення залежить від особистого рішення Папи Бенедикта ХVІ, то враховуючи молодий вік Шевчука, це швидше за все не станеться скоріше 2014 року, коли його попередник (кард. Гузар – пер.) досягне віку 80 років і втратить право голосувати на Конклаві. Я особисто переконаний, що наші владики зробили найкращий вибір, я дуже тішуся цим вибором, оскільки в нас з Його Блаженством різниця в народженні 30 днів і ми разом вчилися в Ангелікум з 1992 по 1995 рік.


Отець-доктор Атанасіус Д. Маквей, священик і церковний історик, спеціалізується на історії дипломатії Святого Престолу та УГКЦ XIX і ХХ століть.


Джерело: annalesecclesiaeucrainae.blogspot.com