//

Львівський релігієзнавець Андрій Юраш коментує обрання нового Глави УГКЦ

Кардинальних змін в УКГЦ в принципі не може бути. Хто б не був обраний: чи владика Святослав, чи якийсь інший кандидат, в Греко-Католицькій Церкві не може бути значних змін, бо вона є досить монолітною структурою з чіткими, в конфесійному плані, орієнтирами, яка пройшла 20 років розвитку, і в якій функціонують найрізноманітнішого рівня інституції. На відміну від православних церков, які демонструють тенденції щодо юрисдикційної нестабільності, Греко-Католицькій Церкві такі проблеми не загрожують.


З одного боку,  Владика Святослав буде змушений проводити цю вже традиційну політику, я би назвав її «середнього шляху», тобто пошуку і подальшого просування по шляху віднайдення такої ідентичності, такої лінії поведінки, яка би могла консолідувати віруючих.


З другого боку, він буде доповнювати цей процес якимось нюансами. Такими оригінальними нюансами, пов’язаними з особою владики Святослава можуть стати: збільшення і ваги, і значення в доброму сенсі менеджерства в плані різноманітних структур.


Тобто Владика Гузар, попередній керманич Церкви, був, як я його називав, філософ на послузі Церкви, а владика Святослав, крім того, що має добру освіту, ще й є чудовим організатором.


Думаю, що рівень адміністративної відповідальності, відповідальності, пов’язаної зі сповненням функцій на всіх рівнях усіма відповідальними особами в УГКЦ, зросте, що дозволить реалізувати нові перспективи чи в плані збільшення і розширення адміністративних структур на Сході, чи то поглиблення священичої дисципліни на Заході, наприклад, коли під час виборів відбувалося залучення священиків усупереч офіційної позиції УГКЦ. І в плані зростання освітнього рівня священнослужителів, оскільки досвід владики Святослава є значний стосовно адміністрування освітніх програм. Він з 2000 до 2009 року був ректором, проректором і деканом Семінарії Святого Духа. Тому, безперечно, і ця ділянка не залишиться поза увагою нового Глави Церкви.

 

Спеціально для "Католицького Оглядача" коментував п. Андрій Юраш, соціолог релігії та доцент факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка