//

Церква вшановує пам’ять місіонерів-мучеників постом та молитвою

"Не втрачати надії" – таке гасло Дня молитви і посту за місіонерів-мучеників, що  відзначається 19-й раз поспіль. Вибір цьогорічного гасла має вказати на есхатологічний вимір свідчення тих, хто віддав своє життя за Євангеліє. Вони дають Церкві нові надії, підтримуючи своєю відданістю всіх, хто страждає за віру. День молитовної пам'яті місіонерів-мучеників відзначається з ініціативи Молодіжного Місійного Руху, який діє в межах Папських Місійних Справ, у річницю смерті архиєпископа Сан-Сальвадора Оскара Арнульфа Ромеро. Він був убитий 31 рік тому, 24 березня 1980 року, під час відправи Служби Божої.


У ХХІ столітті, як і в попередньому, мученицьке свідчення триває. У кінці кожного року місійне агенство Fides, що пов'язане з Конгрегацією у справах євангелізації народів, подає списки вбитих – духовенства і мирян, що беруть участь у пастирській діяльності. Таких осіб є близько двадцяти, а часом і набагато більше. Однак цей список був би ще довшим, якщо б він враховував також звичайних вірян, які вбиті за сповідування християнства.

 

        Сьогоднішню річницю вбивства архиєпископа Ромеро на прохання Сальвадору Організація Об'єднаних Націй оголосила Міжнародним днем за права для встановлення істини про ймовірні порушення прав людини і гідності жертв. У відповідній резолюції від 10 грудня минулого року згадали про діяльність вбитого архиєпископа столиці Сальвадора щодо захисту прав людини, на користь діалогу, а також проти застосування насилля.

 

Джерело: www.radiovaticana.org