//

Кардинал П'яченца наголосив на цінності целібату

Целібат не "рудимент передсоборового часу чи церковне право", але "питання євангельського радикалізму", – вважає префект Конгрегації у справах духовенства, кардинал Мауро П'яченца. Про це він пише на сторінках "L'Osservatore Romano". Кардиналзосереджує увагу на важливому значенні "целібату, як дару від Господа, який священик має добровільно прийняти  і переживати його у всій повноті".

 

За словами італійського кардинала, на целібат не можна дивитися як на пережиток, а "дискусія на цю тему не сприятиме тому, щоб майбутні покоління правильно зрозуміли цей засадничий факт священичого життя".

 

"Целібат є питанням євангельського радикалізму. Бідність, чистота і послух не є перевагою лише монахів... Ми не можемо зрадити святий Народ Божий, який чекає священних пастирів... Ми повинні бути радикальними в наслідуванні Христа, не побоюючись зниження кількості духовенства. Справді, ця кількість зменшується, коли зменшується температури віри, бо покликання – це "справа" Бога, а не людини. Вони постають з Божої логіки, яка є безумством в очах людини".


Наприкінці кардинал П'яченца визнає, що "в секуляризованому світі стає щоразу важче зрозуміти причини безшлюбності". "Як церква, ми повинні мати мужність, щоб запитати себе, чи живемо ми в цій ситуації, приймаючи неминучість прогресивної секуляризації суспільства і культури, чи ми готові взяти участь у глибокій і справжній новій євангелізації на службі Євангелія, а тим самим – істини про людину".  Целібат може бути одним з найбільш ефективних шляхів подолання секуляризму, – вважає кардинал, – оскільки свідчить, що Бог існує і є присутній.


За матеріалами info.wiara.pl