//

В дев'яти країнах світу релігія може померти

Вивчивши багатолітні результати переписів в дев'яти країнах світу, американські дослідники прийшли до висновку, що релігія в них приречена на зникнення.


Аналіз статистичних даних за останні сто років, отриманих в Австралії, Австрії, Ірландії, Канаді, Нідерландах, Новій Зеландії, Фінляндії, Чехії і Швейцарії, показав, що там неухильно зростає частка людей, що не вважають себе атеїстами (наприклад, 40% в Нідерландах і 60% в Чехії).


Це дало підставу авторам доповіді, озвученої на конференції Американського фізичного товариства в Далласі, зробити висновки, що рано чи пізно в цих країнах не залишиться релігійних людей, повідомляє Open Space із посиланням на інформацію BBC.


Денієл Адамс з Північно-західного університету (штат Ілінойс) під час аналізу даних переписів використав метод нелінійного динамічного моделювання, аналогічний до того, який в 2003 році дозволив йому передбачити зникнення маловикористовуваних мов.


В основі методу Адамса лежить уявлення про конкуренцію між групами людей, що говорять на різних мовах, а також поняття "корисності" кожної з цих мов.


"Ідея надзвичайно проста. По-перше, люди прагнуть приєднатися до численніших  соціальних груп. По-друге, соціальній групі властиві такі риси, як престиж і ступінь корисності", - прокоментував ці висновки Річард Вінер з Дослідницької корпорації із  пропаганди наукових знань.


"Якщо звернутися до ситуації з мовами, то, очевидним чином, в Перу престижніше і корисніше говорити іспанською, ніж на вимираючою мовою кечуа. Схожим чином, вирішуючи входити або не входити в релігійне співтовариство, люди беруть до уваги міркування престижу і користі", - вважає вчений.


Застосувавши нелінійне динамічне моделювання, група дослідників обчислила параметри престижу і користі входження в "нерелігійну" категорію.


Виявилася схожість цих параметрів для всіх досліджуваних країн. Це дозволяє припустити, що в них відбуваються схожі процеси: релігія прагне до зникнення.


"Зрозуміло, в кожному індивідуальному випадку на вибір впливають набагато складніші чинники, але на усереднену модель вони не роблять впливу", - пояснив Річард Вінер.

 

Джерело: www.newsru.com