//

Про ведмедя Бенедикта XVI

Бенедикт XVI досі «прив'язаний до свого ведмедя» – пише головний редактор «L'Osservatore Romano», Джованні Марія Віан. Йдеться про папський герб.

 

Головний редактор ватиканської газети порушив цю тему в коментарі, присвяченому недільному візиту Папи до парафії святого Корбініана в передмісті Риму. Віан звертає увагу на те, що там були присутні «три послідовники засновника єпархії в Фрайзінгу: крім Йозефа Ратцінгера, сьогоднішнього Папи Римського, кардинали Фрідріх Веттер та Райнхард Маркс. Це винятковий факт».

 

Потім автор пригадує, що на своєму гербі – спочатку єпископському, потім папському – Бенедикт XVI розмістив ведмедя, який «мусив занести весь багаж (св. Корбініана) до Риму і лише там святий його відпустив».

 

«Цей ведмідь, обтяжений святим, нагадує мені про роздуми над псалмами святого Августина... Він вибрав життя вченого, а Бог призначив його для того, щоб бути «тягловою твариною» – хорошим волом, який у світі тягне віз Творця...” – цитує слова кардинала Ратцінгера редактор «L'Osservatore Romano».

 

«Ратцінгер, наслідуючи полюбленого Августина, з’ясував, що цей тягар – ярмо єпископства, було нав'язаним Корбініанові та єпископові Гіппону, які віддавали перевагу дослідженню та спогляданню» – пише Віан. І згадує слова кардинала з його автобіографічної книжки, написаної в Римі з нагоди сімдесятої річниці дня народження: «Але саме таким чином я є близько Тебе, служу Тобі й ти тримаєш мене в своїй руці».
«Віддаючи себе єдиному Богові, як кожного дня робить це Бенедикт XVI, він досі дуже прив'язаний до свого ведмедя» – закінчує головний редактор ватиканської газети.

 

За матеріалами КАІ