//

Різдвяне привітання Преосвященного Владики Тараса Сеньківа, ОМ, Апостольського Адміністратора Стрийської єпархії УГКЦ

Всесвітлішим і Високопреподобним Отцям, Преподобним Монахам і Монахиням, Улюбленим у Христі Браттям і Сестрам!
Христос Рождається! Славімо Його!

Тієї святої ночі все створіння з трепетом прислухалося до таїнственного співу небесних сил: «Слава во вишніх Богу й на землі мир людям його вподобання» (Лк 2.14). Але як просто та вичерпно ангельські хори проголосили глибину значення Христового Різдва. Новонароджене дитя – Ісус приносить всім народам і кожній людині на землі мир, злагоду та вказує шлях до найсуттєвішого – прослави Бога.

Слава во вишніх Богу! Вифлеємська зоря, засяявши в небесних просторах, кинула свої промені на землю, аби збудити її з гріховного сну та освітити шлях Христові, що ступатиме її стежками. Усе видиме і невидиме творіння здивувалося та стривожилося: Господь у своїй величі і могутності прийде у світ. Як же виглядатиме цей величний прихід самого Бога – мабуть велика сила ангельського війська супроводитиме Його, а блискавки з громами оспівуватимуть це велике таїнство. Але Христос обирає інший шлях, зрікається всяких почестей, не посилає ангелів, щоб ті приготували йому місце на землі, не привертає увагу до свого пришестя, просто народжується, стає людиною. Бог, що за сім днів створив все видиме і невидиме, став слабким і беззахисним. Він, що всім управляє, сам став підлеглий законам природи. Той, Хто є сяйвом і славою Отця, образ Його іпостасі, повнота Його милості, заради нашого спасіння умалив Себе, втілився і народився від Непорочної Діви, став залежний та потребуючим як кожен з нас. О чудо дивне. Невмістимий і Незміримий, поклався в яслах малою дитиною, Сам Цар і Спаситель світу смиренно спочиває в убогих яслах.

 
Любов – єдиний мотив Божого втілення, об'являється в таємниці різдвяного упокорення. Гріх, в неволі якого перебувало людство, був настільки нестерпним для безконечної Божої любові, що вона у незбагненному смиренні прийняла людську природу. Бог народжується як людина, беручи на себе не лише людське тіло але і всю трагедію людства, його убогість, вступає у страждання кожної людини щоб нерозривно пов’язати її з собою.  Владика всесвіту народжується як смиренне безпомічне Дитя в бідних яслах, але його безпомічність та смирення долає кожну темну силу, є єдиним ліком на гріховні рани людини, та світлом, у якому відкриваємо спасенну правду про всі області особистого та суспільного життя.
Сьогодні спочив на землі мир людям Божого вподобання. Різдвяної ночі Боже Слово сталося тілом, щоб розпочати свій стражденний шлях на Голгофу. Шлях пониження та відкинення, але якраз його вибирає Спаситель - Господь, коли вступає у нашу історію, щоб перемінити її з «історії людства» в «історію спасіння» та принести на землю примирення з небом. І жодна земна потуга не змогла встояти перед цим тихим та покірним Словом миру та любові, дарованим Божим благоволінням людству у вифлеємській яскині. Воно здолало найжорстокіші тиранії, зруйнувало безбожні нелюдські системи, засівало історію свідоцтвом крові мучеників та подвигів праведників, освячуючи та перемінюючи світ лише силою віри, якою вступає до глибин людського серця.

Таїнство спасіння починається зі смирення, тому що початком гріха є гордість. Гордість долається смиренням, тому Спаситель починає визволення людства смиренним народженням в убогості, вступаючи так до життя кожної людини як світло правди та дорога життя. Смирення народжує покаяння та приводить до живої віри. Хто не смирить себе, той не подолає гордості, яка не дозволяє бачити свої гріхи. А хто не здатен признатися до власних гріхів, той не може каятися та прийняти прощення, яке Небесний Отець запевнив кожному в Особі Воплоченого Сина.

Смиренний Господь має вподобання у смиренних. Сили зла вже від цієї миті відчули: у світі з’явилася міць, здатна визволити людину з гріховного ярма, а відтак стати її силою, якою вона здобуде справжню свободу та здолає всяке насилля, облуду та неправду. Тому то якраз смиренні та вбогі духом є першими дійовими особами таїнственної миті Різдва, а опісля невтомними та вірними божими співпрацівниками у будуванні Христового Царства справедливості, миру та любові.

Зірка вказала місце, де народилася надія світу, і від тієї миті, коли все створіння у зустрічі з втіленим Богом відсвяткувало перше Різдво, Бог постійно та явно перебуває між нами. Втіленням всемогутній Господь назавжди єднається з людською природою, щоб людину навіки поєднати з собою, відновивши так взаємність, яка була перервана через гріх прародичів. Господь стає Емануїлом – «з нами Бог». У світі настала радикально нова дійсність, єдино нова річ у Вселенній, яка робить цілковито новим увесь світ. Пророчі слова надії, які лунають сьогодні з глибин віків, це урочисто проголошують: «З нами Бог, розумійте народи, і покоряйтеся, бо з нами Бог». Очима віри об'являємо у Вифлеємському Дитятку Бога, а тому і людину у Бозі, небо на землі та землю на небесах. З нами Бог, який своєю присутністю перемінює час у вічність, тлінність у нетління, бо приносить людині повноту життя через прощення та милосердя, повертає їй гідність божого дитинства, сподіваючись натомість лиш щирої любові та вірності. Бог нашої надії вступає цієї таїнственної ночі до світу людей з впевненістю, що серед холоду та темряви сучасності, для нього знайдеться затишне місце в наших серцях та ніжні обійми нашої доброти.

У вифлеємській яскині засіяло правдиве Світло, яке просвічує кожну людину, даруючи їй свободу та вселяючи надію. До Нього спішать усі, хто в темнотах ночі сучасного життя поглядом віри узрів світло вифлеємської зірки, як дороговказ до вічності дарованої нам Богом в таїнстві Різдва Спасителя-Христа. Дитя Ісус приносить світло миру, але щоб пізнати це світло, потрібно відкрити для себе божественну красу Його смирення, визнати що Він – є Господь, який дає Самого Себе кожній людині, як незаперечну надію спасіння людства.

Улюблені в Христі браття і сестри! В цей урочистий празник Христового Різдва, бажаю, щоб новонароджений Ісус наповнив Ваші серця світлом внутрішнього миру, радості та духовної мудрості свого божественного смирення, в силі якого Ви б змогли здолати всі принади сучасного секуляризованого світу. Нехай Христос наново народиться для Вас та Ваших родин, приносячи з собою віру, надію і любов, а Пресвята Діва Марія через своє заступництво нехай випрошує в Дитятка Ісуса ласки та милосердя, покриваючи Вас своїм омофором на важкому та сповненому всяких перешкод життєвому шляху.
 

Веселих та щасливих Різдвяних Свят та Богом благословенного Нового Року
Христос Рождається! Славімо Його!


З Архієрейським благословенням

вл. Тарас Сеньків, ОМ
Апостольський Адміністратор
Стрийської єпархії УГКЦ

Джерело: http://stryi.ugcc.org.ua/