//

Різдвяне привітання владики Василія Семенюка, єпарха Тернопільсько-Зборівського УГКЦ

Всечесніші та преподобні отці, преподобні брати і сестри, українські родини та парафіяльні спільноти, дорогі брати і сестри, що несете хрест самітності чи страждань, люба єпархіальна спільното на батьківщині та розкидана нуждою по чужих світах! Усіх вас, дорогі у Христі, вітаю сьогодні нашим християнським привітом, сповненим безмежної радості та Божої любові.

Христос Рождається!

«Сьогодні Христос народжується у Вифлиємі від Діви, сьогодні Безпочатковий починається і Слово стає тілом; небесні сили радіють і земля з людьми веселиться; мудреці Владиці дари приносять і пастирі подивляють Народженого. Ми ж раз у раз виголошуємо: Слава во вишніх Богу, і на землі мир, у людях благовоління». (Утрення Різдва)

У зоряну тиху ніч, яка стала початком нової доби в історії нашого спасіння, над Вифлеємом пролунав ангельський спів «Слава на висотах Богові, й на землі мир людям Його благовоління». Побожний український люд оспівує цю дивовижну подію радісними словами коляди: «Бог Предвічний народився, прийшов днесь із небес, щоб спасти люд свій увесь». Інша колядка, піднесено прославляючи Бога на небесах і виявляючи радість на землі, оспівує: «Небо і земля нині торжествують, ангели, люди весело празнують».

 

Святкування цієї особливої події не може залишати нікого байдужим. Тож ми приходимо сьогодні до храму, немов до Вифлеєму, аби вклонитися, бо «У Вифлиємі нині новина, - Пречиста Діва родила сина, в яслах сповитий поміж бидляти, спочив на сіні Бог необ’ятий».

 

Разом з тим своєю присутністю у Храмі ми хочемо проголосити усьому світові: «3 нами Бог, розумійте, народи!» Христос народився для всіх і, як «у Вифлеємі Марія піднесла Його пастухам, сьогодні Церква представляє Його всьому людству, щоб кожна людина, кожна обставина людського життя могла досвідчити силу спасенної благодаті Божої, лише вона може перемінити зло в добро, лише вона може змінити людське серце і вчинити його «оазою» миру» - навчає нас у своєму посланні Святіший Отець Папа Венедикт ХVI. А далі продовжує: «Отож, ідімо, браття! Поспішімо, як пастухи вифлеємської ночі. Бог вийшов нам назустріч і об'явив Своє обличчя, багате благодаттю та милосердям. Нехай Його прихід не буде для нас надаремним! Шукаймо Христа, дозвольмо, щоб нас привабило Його світло, яке розсіює з людського серця смуток і страх; з довір'ям наближаймося до Нього; покірно схилімося, щоб Йому поклонитись».

Будьмо свідками різдвяної радості: «Весело пісні співаймо народженого Царя щиро вітаймо, щоб ми у вірі, в глибокому мирі на землі прожили, а в небі узріли, світло Його Божества».

Зберігаймо та передаваймо нашим українським дітям цю прекрасну традицію Різдвяних свят, виявляти нашу Славу Богові у веселих колядках, які у своїй простоті несуть зміст глибокої віри і справжню радість. Ще в одній з них співаємо: «Благослови нас, наш любий Христе, зло побідити силу дай, засій у серцях нам бажання чисте - міцно любити рідний край: щоб Україна могла радіти, Христос родився, славіте!»

Наша тверда віра і щира любов до Бога й до людей, до рідної України – це найкраща відповідь на Різдвяний Божий дар і найкращий дарунок від нас для Христа-Спасителя сьогодні. Миру, злагоди, доброти, милосердя та достатку прошу у Господа для усієї нашої єпархіальної родини.

Благословення Господнє нехай перебуває з усіма вами!

Христос Рождається! Славімо Його!

†Владика ВАСИЛІЙ Семенюк, єпарх Тернопільсько-Зборівський

Дано при управлінні Тернопільсько-Зборівської єпархії дня 15 грудня 2010 року Божого.

http://www.tze.org.ua/