//

Бенедикт ХVI не є «понтифіком-диктатором». Навпаки, він заохочує нас думати

Такими словами описав нову книгу Папи Бенедикта отець Олегаріо Гонсалес де Кадедал, богослов, член Іспанської Академії політичних і моральних наук, під час презентації другого тому «Ісус з Назарету» в понеділок в іспанському посольстві при Святому Престолі.

 

В заході взяв участь також секретар Конгрегації Доктрини віри, Архиєпископ Луї Франциско Ладарія Фермер.

 

Однією з провідних тем презентації стало обговорення рівня авторитету, який несе нова книга Папи, незважаючи на те, що в першому томі цієї праці Папа вже висловився на цю тему. А саме, він написав, що книга жодним чином «не є магістеріумом Церкви… кожен має право заперечувати мені».

 

Підсумовуючи, Архиєпсикоп Ладарія сказав, що «Ісус з Назарету» є «особистою книгою».

 

«Який вона має авторитет? Вона має авторитет особи», - сказав він. «Той факт, що автором є Папа, додає авторитету, але не авторитету магістеріуму Церкви. Це авторитет Папи як визначної особистості». «Це книга Йозефа Ратцінгера-Бенедикта XVI. Вона має авторитет великого богослова Йозефа Ратцінгера. І необхідно розуміти, що вона не є вченням Церкви», - додав Архиєпископ Ладарія.

 

Папа-богослов

 

Отець Гонсалес де Кардедал, товариш Йозефа Ратцінгера з юних літ, сказав що він вірить, що Папа Бенедикт привніс в служіння понтифіків певну новизну. Він є наслідником Петра, який є богословом, і значну частину свого життя присвятив дослідницькій роботі в університеті. «Він є авторитетом, який перед тим як дати нам щось для наслідування, спонукає нас замислитись над цим». «Наша совість повинна розрізняти різні рівні авторитету, з яким вона стикається і відповідно реагувати на них. В цій книзі Папа спонукає мислити разом з ним і реагувати разом із ним. З невідомих нам причин Бог волів, щоб Папою став богослов».

 

«Багато людей прагнуть бути просвітленими його інтелектом. І ми повинні бути вдячні, що маємо такого Папу. Він не є «понтифіком-диктатором». Навпаки, він заохочує нас думати», - додав отець Гонсалес.

 

Відкриваючи реального Ісуса

 

Архиєпископ Ладарія поділився схожими думками: «Ми можемо бачити, як Папа, перед тим як запропонувати нам щось прийняти, пропонує нам подумати».

 

«Було б дуже цікаво прослідкувати близькість написаного із навчанням «Verbum Domini», яке є Магістеріумом. Тут кожен зможе побачити як думки Ратцінгера входять в навчання Бенедикта XVI»- сказав Ладарія. «Він дає нам змогу побачити, що реальний Ісус виявляється через поєднання, як він сам каже, двох герменевтик: герменевтики історії і герменевтики віри. І це, на мою думку, є величезною цінністю книги».

 

«Ця книга покликана допомогти нам зустрітись з Христом», - продовжив Архиєпископ. «Він запрошує нас на зустріч, яку він сам пережив із Ісусом Христом, не для того, щоб ми могли переказати потім прочитане. А щоб ми скористались з цієї зустрічі».

 

Наукова строгість

 

Архиєпископ Ладарія, також зазначив, що книга не розділяє «мислення» і «серце». «Це є виклад віри того, хто має за плечима багаторічний досвід наукової діяльності і зустрічі з Христом».

 

Отець Гонсалес сказав, що книга є вирішальною на життєвому шляху її автора. Вона написана наприкінці життєвих пошуків і споглядання. Він також висловив сподівання, що кожен знайде час для її прочитання. «Це не є газетна стаття, її необхідно читати спокійно і роздумувати над прочитаним».

 

«Цю книгу необхідно читати, немов сидячи біля стіп Ратцінгера, так як би він це говорив безпосередньо мені».

 

За матеріалами zenit.org