//

У вертепі Папи Римського оселилися кішки

Печера або курінь з немовлям Ісусом - по такій формулі будуються різдвяні ясла, і в цю благочестиву гру із захопленням грають усі добрі католики - від дитячого садка до Папи Римського. Десятки і сотні фігурок оточують колиску немовляти і щороку прийнято додавати нові. Оскільки сам Бенедикт XVI обтяжений вищими турботами, вертеп для Папи майструють співробітники "Флорерії" - господарських служб Ватикану.

 

Головні ясла католицького світу знаходяться на площі перед собором Святого Петра. Цього року вони відтворюють традиційну обстановку будинку в Палестині дві тисячі років тому. Площа вертепу 300 кв. метрів, довжина сцени 25 метрів. Основний склад сценографії - це статуї 19 століття з набору церкви Сант Андреа делла Валле, які у 1846 році подарувала церкві сім'я римських торговців і кравців Торлонія (їх славу створило неймовірне багатство). 9 фігур заввишки три метри створені скульптором Пьетро Кантагалли з того ж дерева, що скрипки Страдіварі : червона ялина доломітових Альп Валь дель Фьемме.

Поряд з основною сценою Різдва, зліва від глядача розташована змінна, її у Ватикані оновлюють щорічно. Минулого року тут гостювала Мексика (до речі, мексиканський позолочений ангел парить тепер над основним складом). У нинішньому 2010 році 9 дерев'яних фігур були подаровані Святішому Отцеві через посольство Філіппін, автор Kublai Ponce - Millan. Тому на відкритті вертепу 24 грудня (за декілька годин до Різдва), окрім мера Риму і губернатора Міста Ватикан, була присутньою пані філіппінський посол.

 

На закінчення церемонії, у темному вікні палацу з'явився Папа, залишив на підвіконні "свічку миру" і пішов готуватися до меси. Але мексиканці не відступили, вони окупувували другий за значимістю вертеп: у залі для аудієнцій Павла VI. Бенедикт XVI із захопленням оглянув і благословив спорудження 15 грудня.

 

 Окрім великих офіційних, у Папи є маленькі особисті ясла, їх працівники "Флорерії" ставлять у внутрішніх кімнатах. Цього року обстановка знову відтворює римськое передмістя епохи Відродження, проте на інший лад. І є невелике збільшення у складі фігур: у вертепі Бенедикта XVI з'явилися дві кішки, одна виглядає з-за каміна.

http://www.benediktxvi.ru/