//

Верховний суд Італії постановив, що лише Розп'яття може бути присутнім в громадських установах

Верховний суд Італії відкинув вимогу судді Луїджі Тості повісити менори – юдейські семисвічники – у всіх залах судових засідань країни разом з Хрестом. Суд постановив: Розп'яття – єдиний релігійний символ, який може висіти в суспільних установах Італії, повідомляє портал Die Presse.

 

Суддя Тості виступав за видалення Розп'яття із залів судових засідань. Коли питання було вирішене не в його користь, і Конституційний суд Італії постановив, що хрест, як символ Християнства, повинен знаходитися в приміщеннях держустанов, і це не протирічить світському характеру італійської держави. Тості, в якості альтернативи, зажадав розмістити в залах суду менори. Касаційний суд відхилив цю вимогу, заявивши, що для цього італійському парламенту необхідно ухвалити відповідний закон.

 

В той же час судді застерегли від можливих конфліктів, які могли б виникнути, якщо в громадських установах з'явилися б символи різних релігій.

 

Л. Тості вже кілька років бореться за те, щоб релігійні символи були видалені з будівель суду. У 2006 р. дисциплінарна комісія Вищої суддівської ради Італії усунула його з посади за те, що він відмовився проводити слухання в залі, де присутнє Розп'яття. Касаційний суд постановив, що Розп'яття в громадських установах не може розглядатися як порушення релігійної свободи громадян-нехристиян. Тому суддя Тості не був виправданий за відмову проводити слухання. Верховний суд Італії підтвердив вирок дисциплінарної комісії.

 

Слід нагадати, що 18 березня Європейський суд з прав людини слухає справу про Розп’яття в шкільний класах іспанських шкіл.

 

Засідання покликане переглянути рішення Малої палати Страсбурзького суду, що постановив в листопаді 2009 р., що наявність християнських релігійних символів в шкільних класах протирічить положенням Європейської конвенції про права людини, і Хрест як символ Християнства може бути «інтерпретований школярами як релігійний знак, створювати атмосферу, що несе ознаку певної конфесії», а також «емоційно впливати на тих, хто практикує інші віросповідання або є атеїстів». Позивачем виступила фінка Соїле Лаутсі, що проживає в Італії, яка подала скаргу на італійську державу, не бажаючи, щоб її діти вчилися в аудиторіях з Розп'яттям на стіні.

 

Джерело: www.sedmitza.ru