//

Під час паломництва до Страдча блаженного Володимира Прийму проголосять покровителем мирян УГКЦ

26 червня 2013 року під час паломництва до страдецької святині, що на Львівщині, Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, офіційно проголосить блаженного мученика Володимира Прийму, покровителем мирян УГКЦ. Крім цього Глава Церкви освятить камінь під забудову «Відпустового центру Львівської архиєпархії УГКЦ». Про це повідомили під час прес-конференції, що відбулася 19 червня 2013 року в ГО «Львівський прес-клуб».

 

«Вже багато років поспіль, після візиту до України Папи Римського Івана Павла II, у Львівській архиєпархії УГКЦ відзначається День мирянина. Саме тоді було проголошено 28 блаженних новомучеників УГКЦ, сред них і страдецькі мученики – о. Микола Конрад та дяк Володимир Прийма», - сказав під час прес-конференції о. Василь Білаш, голова Комісії УГКЦ у справах мирян, зазначаючи, що саме дяк Володимир Прийма був єдиним із усіх новомучеників УГКЦ мирянином.

 

Священик пояснив і значення мирян у житті Церкви. За його словами, миряни – Божий люд, тому вони повинні поширювати Боже Царство у світі. «Саме таким був задуманий світ Господом, щоб він став Божим людом, Його Церквою. Тому миряни мають місію – освячувати цей світ, який має прославляти Бога», – пояснив він.

 

Як повідомив о. Іван Колтун, парох храму Успіння Пресвятої Богородиці в Страдчі, вперше цього року паломництво відбудеться на всеукраїнському рівні. Отець Іван розповів про програму паломництва та ідею розвитку та розбудови паломницького центру Львівської архиєпархії на території Страдчу. Блаженний Володимир Прийма, за словами священика, уособлює усіх християн, які віддали своє життя за Церкву та за Христа.

 

На думку п. Зенона Боровця,  активного мирянина, доцента Національного університету «Львівська політехніка», катехита львівського храму Вознесіння Господнього, Страдч є унікальною археологічною, історичною, духовною, культурною пам’яткою. Адже тут знаходиться єдиний на Західній Україні печерний монастир.

 

«Людина потребує Бога і найвищим сенсом її життя є пізнати Творця і уже тут, на землі, навчитись Його чути і спілкуватись з Ним. Проте і Бог потребує людину і повсякчас чекає на неї. І властиво такі прочанські святині є доброю нагодою для віднайдення і налагодження таких особистісних стосунків між Творцем і людиною. Окрім цього значення Страдча для сучасного і всіх прийдешніх поколінь випливає з обставин мученичої смерті священика Миколи Конрада та мирянина дяка Володимира Прийми і полягає в усвідомленні вірними Церкви виняткової важливості єдності духовенства та мирян як єдиного нерозривного цілого, яким є Церква Христова», – сказав він, пояснюючи духовно-історичний аспект паломництва до Страдча.

 

Департамент інформації УГКЦ