//

Релятивізм - головна загроза для освіти

 Виступаючи в університеті Глазго, префект Конгрегації віровчення підкреслив важливість захисту людської гідності у сфері освіти. Архиєпископ Герхард Людвіг Мюллер виступив 15 червня з лекцією у шотландському університеті на інавгурації Фонду св. Андрія для католицької освіти, нової ініціативи, покликаної допомагати у формуванні католицьких педагогів. Його створення стало результатом партнерства між Церквою, університетом Глазго і шотландським урядом.

 

Архиєпископ Мюллер зосередився на природі і своєрідності католицької освіти і викликах, які стоять перед нею у сучасному світі. Католицька освіта, за його словами, виникає із зустрічі між Церквою і культурою. У поняття "католицька" включено "все хороше, що є в філософії суспільства і в людській культурі". Єрарх підкреслив, що  місія католицьких вчителів - вносити свій внесок у життя суспільства в цілому.

 

Глава ватиканської дикастерії назвав релятивізм головною загрозою для освіти, оскільки її головні об'єкти - правда і добро - позбавляються у його контексті об'єктивності. "Небезпека релятивізму для сучасного суспільства полягає в ідеї, що людська свобода по суті тягне за собою створення власної правди і свого морального добра", - зауважив єрарх. У наслідку релятивізм, сказав він, "призведе до руйнування суспільства".

 

Сенс освіти не в тому, щоб підготувати фахівців, які обслуговуватимуть економіку через передовий досвід у галузі бізнесу або промисловості, науки чи мистецтва, звернув увагу архиєпископ Мюллер. Важливим елементом, з його слів, є здатність приймати критичну позицію щодо сучасних теорій та ідеологій. Освіта займає "центральне місце" у формуванні  гідності людської особистості, підкреслив єрарх.

 

Він з жалем зазначив, що сучасна молодь росте в культурі релятивізму, індивідуалізму, утилітаризму і "відсутності інтересу до фундаментальних істин людського життя". У такій атмосфері, яка заперечує гідність людської особи, "свобода зводиться до простої довільної забаганки", а прагнення до споживацтва, сказав він.

 

Церква повинна повернути молодим людям справжнє розуміння їх власної цінності, переконаний архиєпископ Мюллер, і в цьому їй має допомогти католицька освіта.

 


За матеріалами http://be.radiovaticana.va