//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (10.06 - 16.06)

Понеділок. «Спасіння в тому, щоб жити втішаючись Святим Духом, а не духом цього світу", – наголосив Папа Франциск під час ранкової Євхаристії в Домі св. Марти 10 червня. На початку своєї проповіді Папа звернув увагу на те, що св. Павло, у Другому Посланні до Коринтян, багато разів використовував слово "втіха" щодо спільноти перших християн. Святіший Отець наголосив, що саме втіха, яку вони отримали від Бога, була причиною їхнього навернення і зазначив, що багато людей закривають свої серця через страх віддати Богові все і бажання самим керувати своїм життям. У зв'язку з цим він закликав у молитві просити Бога про благодать відкритого серця і втіху, яка походить саме від Святого Духа.

 

Цього ж дня Папа Франциск прийняв вірчі грамоти нового посла Мексики Маріанна Паласіяса Алкасер, а також зустрівся з послами Гондурасу, Польщі та Бразилії з нагоди закінчення їхньої дипломатичної місії при Святому Престолі.

 

10 червня був підписаний конкордат між Святим Престолом і Республікою Кабо-Верде. Підписання відбулося у столиці цієї західно-африканської країни Праї. У ньому взяли участь, з боку Святого Престолу архиєпископ Домінік Мамберті, секретар з відносин із державами, і з боку Кабо-Верде прем'єр-міністр країни Жозе Марія Невеш.

 

Вівторок. Євангеліє слід проповідувати з простотою і безкорисливістю, - зазначив Папа Франциск під час ранкової Літургії  11 червня в каплиці Дому Cв. Марти. Папа також підкреслив, що свідоцтво бідності не дозволяє нам перетворитися на ділків.

 

Середа. Загальну аудієнцію 12 червня 2013 р., яка відбулась на площі Святого Петра у Ватикані, і в якій взяло участь понад сімдесят тисяч паломників з усього світу, Папа Франциск присвятив визначенню Церкви як Божого Люду, як це окреслив ІІ Ватиканський Собор, і як говорить Катехизм Католицької Церкви. Святіший Отець підкреслив, що бути «Божим Людом», перш  за все, це означає, що Господь не є власністю жодного народу. Він кличе, скликає, запрошує стати частиною Його люду. І цей заклик звернений до усіх без різниці, тому що Боже милосердя «хоче, щоб усі люди спаслися» (І Тим 2,4).

 

12 червня кардинал Анджело Комастрі, Архиєпископ ватиканської базиліки відкрив програму заходів з нагоди 100-ї річниці з дня смерті Папи Пія Х, яку відзначатимуть 20 серпня 2014 р.

 

Четвер. 13 червня Святіший Отець прийняв на аудієнції учасників XIII звичайної ради Генерального секретаріату Синоду Єпископів. Звертаючись до присутніх, Понтифік нагадав слова Павла VI про те, що проголошення Євангелія – це "без сумнівів служіння, яке здійснюється не тільки на користь християнської громади, а й людства".

 

Цього ж дня в Ватикані Папа Франциск прийняв прем'єр-міністра Словенії Олену Братушек. Після аудієнції зі Святішим Отцем відбулася її зустріч з кардиналом Держсекретарем Тарчізіо Бертоне.

 

 Папа Франциск оголосив, що він планує збільшити кількість кардиналів-радників, які допомагатимуть йому у реформі Римської Курії.

 

П’ятниця. Щоб отримати спасіння, треба з щирістю зізнатися в слабкості й гріховності, а також уникати різних форм самовиправдання, вважає Папа. Він нагадав під час ранішньої св. Літургії 14 червня про приклад апостола Павла, який не боявся зізнатися у своїх гріхах.

 

Цього ж дня  у Ватикані відбулася зустріч Папи Франциска та Архиєпископа Кентерберійського Джастіна Уелбі, Голови Англіканської Співдружності. Після приватної зустрічі та обміну подарунками, в каплиці Мати Відкупителя було проведено спільну молитву, а візит архиєпископа Уелбі закінчився обідом зі Святішим Отцем в резиденції «Дім Святої Марти». Шукання шляхів для відновлення єдності християн, захист людського життя та сім’ї, заснованої на подружжі, дбання про більшу соціальну справедливість та боротьба з бідністю, подолання конфліктів та їхніх наслідків, починаючи від сирійської кризи, – такі сфери співпраці між католицькою та англіканською Церквами було виділено під час зустрічі.

 

14 червня 2013 р. папа Франциск прийняв спільноту редакторів та дописувачів часопису «Civiltà Cattolica»  – журналу Товариства Ісусового, що розглядає богословські, філософські, моральні, суспільні та культурні теми, представляє церковне життя в Італії та у світі, торкаючись найактуальніших питаннь суспільства та Церкви. «Вашим завданням, – сказав Папа Франциск, – не є споруджувати мури, але мости, започатковувати діалог з усіма людьми, також і тими, які не розділяють християнську віру, але шанують високі гуманні цінності, і навіть з тими, хто протиставляється Церкві чи різними способами її переслідує».

 

13-14 червня 2013 р., у Ватикані відбулася четверта зустріч Робочої групи В’єтнаму та Святого Престолу. У підсумковому комюніке обидві сторони обговорили стан двосторонніх стосунків, а також питання, що стосуються життя Католицької Церкви у В’єтнамі.

 

Субота.15 червня 2013 р., Папа Франциск прийняв у Ватикані Президента Європейської Комісії Жозе Мануела Баррозу, який пізніше також зустрівся з кардиналом Тарчізіо Бертоне, Державним Секретарем Апостольської Столиці, та архиєпископом Домініком Мамберті, Секретарем, відповідальним за стосунки з державами. Сторони обмінялися думками щодо міжнародної ситуації, звертаючи особливу увагу на тривалу економічну кризу, яка має серйозні наслідки у сфері зайнятості, особливо, молодіжної, та негативний вплив на життя родин.

 

Цього ж дня Папа Франциск прийняв французьких парламентарів, які входять до Групи сприяння дружбі між Францією та Святим Престолом. Святіший Отець поділився думками про те, що означає бути «народним обранцем» і  закликав парламентарів завжди шукати добра кожної людини та сприяти братерству в своїй країні.

 

З 11 по 15 червня з візитом в Об'єднаних Арабських Еміратах знаходився префект Конгрегації євангелізації народів, кардинал Фернандо Філоні. Ватиканський єрарх провів низку важливих зустрічей з місцевим керівництвом.

 

Неділя. 16  червня Папа Франциск очолив Службу Божу з приводу Дня «EvangeliumVitae» (Євангеліє життя), який з нагоди Року віри зібрав з усього світу на прощу до гробу святого Петра хворих, людей з особливими потребами, медпрацівників та волонтерів, членів різних організацій та асоціацій, які допомагають хворим. «Наш Бог є Богом життя і цим Євахаристійним богослужінням в Році віри бажаємо подякувати Богові за дар життя в усіх його проявах», - зазначив папа Франциск у проповіді. У світлі прочитаних уривків зі Святого Письма Святіший Отець запропонував «три прості теми для призадуми над нашою вірою»: Біблія об’являє нам Живого Бога, Який дає життя, Христос дарує нам життя, а Святий Дух підтримує його в нас, Божі шляхи ведуть до життя, а слідування за ідолами – до смерті.Після відправи Папа Франциск помолився з вірними, присутніми на Площі Св. Петра, молитву «Ангел Господній» та уділив їм Апостольське благословення.

 

 

Радимо також прочитати:

Папа звернувся з відеопосланням до осіб з вадами зору.

Американські теологи про Папу Франциска.

Вийде перша в історії Церкви енцикліка, написана двома Папами.

Уряд Туреччини обурений словами Папи.

Глава Ватиканського банку про свою місію.

Ватикан не підтвердив повідомлення ЗМІ про сенсаційну заяву Папи.

Католицька Церква просить не дискримінувати християн в ісламських країнах – мусульмани припиняють діалог.