//

Владика Венедикт: “Бог ще чекає на нас…” . Вознесіння Господнє у Золочівському монастирі

Сотні людей прибули і цьогоріч до монашої обителі Чину Святого Василія Великого на храмове свято Вознесіння Господнього, щоб об’єднатись у спільній молитві, усвідомлюючи силу єдності та одвічне прагнення до досконалості, закладене самою природою з початків створення світу цього. Щоб відчути і ствердитись у вірі та всеосяжності, як і непроминущості та безмежності Божественної любові.


Отці Василіяни та парафіяни Вознесенської церкви, як і завжди, радо вітали всіх дорогих гостей, піготувавшись до цієї величної події віддано і щиро.


Очолив того дня Святкову літургію єпископ-помічник Львівської архієпархії УГКЦ Венедикт Алексійчук. Йому співслужили о. Августин Шоп’як, теперішній ігумен Золочівського монастиря, його попередники – оо. Тома Кушка, Климентій Стасів, Василь Тучапець, священнослужителі ЧСВВ, декан Золочівський УГКЦ о. Михайло Сукмановський та інші. А додавав піднесеності Архієрейській Літургії надихаючий спів юнацько-молодіжного хору під керівництвом Лесі Бойко.


Якось по-особливому западали під час звершення торжества у душі учасників, ущерть наповненого духовністю дійства, і молитва, і подячні слова, і дзвінка пісня.


На мажорній ноті трактував зміст Євангельської події Вознесіння Господнього владика Венедикт. Він, зокрема, закцентував: «Коли ми говоримо про сьогоднішнє святкування Вознесіння, то маймо на увазі, що Бог очікує, щоб ми всі стали учасниками цієї події. З одного боку сумної, бо Христос полишає своїх учнів. А з іншого – радісної, бо в особі Христа Його учні пережили щось надзвичайне…


Господь приходить до людства і кожен з нас може пережити цю зустріч. Бог ще чекає на нас…


Через зустріч з людством Господь дарує нам вічність. І щоб стати учасниками цієї вічності, маємо йти Йому назустріч не в якихось певних моментах, а жити постійно з Богом».


Підтвердженням того, що віра українського народу не зміліє, бо сильна пам’яттю своєю, став спомин єпископа про Будителя Галичини отця Маркіяна Шашкевича і, водночас, заклик до спільної зустрічі на Білій горі, як велить традиція, у першу неділю серпня.


Ще одним штрихом святкових заходів було освячення відновленої фігури Матері Божої.


Отець Августин, дякуючи всім, хто в той чи інший спосіб долучився до підготовки святкувань, виокремив: «Маємо надію, що всі разом і надалі працюватимемо для добра Церкви і розвитку нашого міста».


Своєрідним подарунком для золочів’ян і численних гостей також стала різнопланова концертна програма, яку представили учні та викладачі Золочівського професійного ліцею, навчально-виховного комплексу «Школа радості та інших шкіл м. Золочева і вже традиційний феєрверк.

 

Джерело http://zolochiv.osbm.info