//

Тижневий огляд: переслідування християн (3 – 9 червня)

Відповідно до інформації за 3 червня читаємо, що в Єгипті християнина засудили до року в'язниці та штрафу за «богохульство» і образу ісламу. Суд у місті Асьют, де великий відсоток населення становлять копти, вирішив, що адвокат-копт «зганьбив» священну книгу мусульман.

 

У 15 країнах Європи налічується 14 законів, які створюють підґрунтя для дискримінації та утисків релігійної свободи християн. Про це заявив Массімо Інтровіньє (Massimo Introvigne), координатор Моніторингового центру з релігійної свободи при Міністерстві закордонних справ Італії, під час свого виступу на нещодавній конференції ОБСЄ з проблематики толерантності.

 

4 червня повідомляється, що в Нігерії, незважаючи на надзвичайний стан, введений президентом Гудлаком Джонатаном в штатах Адамава, Йобе і Борно, терористи «Боко Харам» продовжують вбивати християн на півночі країни. Згідно з інформацією помічника президента Кенні Ашакі, бойовики застрелили одного з представників CAN  пастора Луку Базігілу і 1 члена «COCIN Church».

 

У Парижі пройшов мітинг протесту. На площі Трокадеро, інша назва якої  площа Захисту прав людини, християни вимагали звільнення двох викрадених в Сирії єпископів.

 

У Сирії бойовики Вільної сирійської армії розгромили населений пункт недалеко від Хомса, більшість населення якого складали християни. Нападу піддалося село Аль-Дювер, жертвами ісламістів стало цивільне населення, серед них жінки і діти.

 

Індус вбив свого 35-річного зятя за відмову перейти в індуїзм. Трагедія сталася в селі на північному сході Індії. Тіло знайшли кілька днів тому в річці. Вдова покійного, яка є дочкою вбивці, побоюється за своє життя і життя свого маленького сина.

 

Згідно з інформацією за 5 червня читаємо, що Танзанія останні 7 місяців переживає ескалацію насильства щодо християн. Численні повідомлення про антихристиянські протиправні акти приходять з невеликого острова Занзібар. Напади на християнські церкви там відбуваються регулярно. 99% населення острова складають мусульмани.

 

У Єгипті останнім часом зросла кількість нападів і викрадень дітей коптів. За інформацією Raymond Ibrahim, минулого тижня викрали, з метою отримання викупу, 6-річного хлопчика-копта на ім'я Кирило Юсуф Саад. Його викрадач Ахмед Абдель Монейм Абдель-Салам, отримавши за нього 30 тис. фунтів, все одно вбив дитину. Хлопчика знайшли в каналізації будинку Абдель-Салама.

 

Релігійні переслідування в Еритреї посилилися і становище християн стає щораз гіршим. 37 студентів-християн з Коледжу мистецтв і суспільних наук в місті Аді Кіхе та 5 осіб з Церкви живого Бога в Асмарі заарештували минулого тижня, збільшивши кількість заарештованих християн до 191.

 

8 червня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у Єгипті скоєно напад на групу паломників, які відвідували коптський монастир Ель-Мухаррак (провінція Асьют). За офіційними даними, як мінімум семеро  християн, серед них дитина, поранені.

 

В Австрії пограбували монастир сальваторіанців у Хербранці (земля Форарльберг). Двоє озброєних чоловіків у масках непоміченими пройшли в монастир. Вони змогли не привернути до себе уваги, оскільки в монастирі є школа-інтернат. Зіткнувшись з одним із співробітників, грабіжники, пригрозивши пістолетом, відібрали в нього ключі від сейфа. Привласнивши кілька тисяч євро, вони втекли.