//

Папа Франциск: будьте слухняними Святому Духові та сповнені любові до Церкви

«Зберігайте його дух, наслідуйте його святість і поглиблюйте вивчення його життя», – такі побажання Папа Франциск склав у понеділок, 3 червня 2013 р., паломникам з північноіталійської дієцезії Берґамо, які прибули на прощу до Риму з нагоди 50-річчя упокоєння свого відомого земляка – блаженного Папи Івана ХХІІІ, в миру – Анджело Ронкаллі. З цієї нагоди єпископ Берґамо Франческо Бескі відслужив Святу Месу в базиліці Святого Петра у Ватикані, наприкінці якої до паломників прийшов Святіший Отець.

 

Промовляючи до прочан, Папа Франциск підсумував життя свого блаженного попередника, суть якого підсумована, за його словами, у єпископському гаслі Папи Івана ХХІІІ: «Слухняність і мир». Перша була його внутрішнім наставленням, а останній – зовнішньою якістю, які вчинили його «пастирем та батьком» усього світу, здатним досягти сердець «настільки відмінних людей, а навіть і багатьох нехристиян».

 

За словами Святішого Отця, саме чеснота послуху, внутрішнє наставлення Івана ХХІІІ, було засобом для досягнення миру. Слухняність, насамперед, у тому, щоб виконувати поставлені завдання, нічого не шукаючи для себе. «Через цю слухняність священик та єпископ Ронкаллі, – вів далі Папа Франциск, – переживав також найглибшу вірність, яку можемо окреслити, за його власними словами, як ввірення себе Божому провидінню. Завдяки вірі, він постійно розумів, що через такий життєвий шлях, на перший погляд, керований іншими, який був проваджений не згідно з власними смаками чи на основі своїх духовних відчуттів, Бог накреслював Свій проект».

 

І саме в щоденній відданості Божій волі, яку Папа Франциск окреслив, як «євангельський послух», знаходимо джерело святості Івана ХХІІІ, його доброти та миру, які він поширював у світі, і яких сьогодні потребує кожен з нас і вся Церква. «Якщо вмітимемо дозволити на те, щоб нас провадив Святий Дух, якщо вмітимемо вмертвляти свій егоїзм, звільняючи простір для Господньої любові та Його волі, тоді знайдемо мир, тоді зуміємо бути будівничими миру й поширюватимемо мир навколо себе», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що й після 50-ти років після смерті мудрий та батьківський провід Папи Івана ХХІІІ, його любов до традиції Церкви, його пророче скликання Другого Ватиканського Собору, «залишаються важливими віхами історії Церкви ХХ століття та світлим маяком на шляху, що нас чекає».

 

«Дозвольте, щоб Святий Дух провадив вас. Не бійтеся ризикувати, як і він цього не боявся. Слухняність Святому Духові, любов до Церкви, і вперед! Господь зробить все інше», – закликав Папа Франциск вірних дієцезії Берґамо.


Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va