//

Представники Пенітенціарного душпастирства УГКЦ взяли участь у відзначенні "Дня захисту дітей"

 1 червня 2013 року священики УГКЦ, що здійснюють пастирську опіку у пенітенціарних установах, відвідали неповнолітніх ув'язнених з нагоди Міжнародного Дня захисту дитини. У виховній колонії Самбора душпастирює о. Любомир Григель, у Бережанах - о. Михайло Бугай та сестри-служебнгиці Христина і Наталя. В Прилуках - о. Роман Пушка та о. Дмитро Горнакевич.

 

Цього дня капелан о. Дмитро Горнакевич відвідав Прилуцьку виховну колонію для неповнолітніх, де зустрывся з вихованцями та педагогами усанови. У Київському слідчому ізоляторі побував о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України. Неповнолітні отримали ігри, пазли, предмети особистої гігієни та солодощі від Державної пенітенціарної служби, громадських та релігійних організацій.

 

У Київському слідчому ізоляторі нині перебуває 33 дітей, із них - одна дівчина. Для більшості з них попереду їх чекає вирок позбавлення волі та колонія. За сприянням доброчинців душпастирська служба УГКЦ для дітей придбала пластикові капці, полуницю, фільтри для води, предмети гігієни для матері та новонародженої дитини.

 

 

Коментар

З огляду на демографічну яму середини 90-х років спостерігається зменшення підліткової злочинності. Проте це, головно, не справа беззаперечно більш гуманних судів чи впровадження елементів ювенальної юстиції. Просто багато дітей не мали шансу народитися з огляду на величезну кількість абортів. За даними Державної пенітенціарної служби України на 1 травня 2013 року понад 4 тис. – неповнолітні, засуджені до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, перебувають на обліку в підрозділах Кримінально-виконавчої інспекції ДПтС. У 8 виховних колоніях для неповнолітніх 1169 осіб. 362 неповнолітніх знаходяться у слідчих установах. У двох дитячих будинках (Чернігівська і Чорноморська виправні колонії) при виправних колоніях для тримання засуджених жінок виховується близько 100 дітей у віці до 3 років. До участі у зовнішньому незалежному оцінюванні навчальних досягнень у 2013 році в установах та слідчих ізоляторах ДПтС України зареєструвалось 280 осіб, в тому числі 107 – які відбувають покарання у виховних колоніях.

 

Зменшення числа неповнолітніх засуджених, обумовлене демографічною ямою та ширшого застосування альтернативних ув’язненню покарань, потягло за собою заходи щодо перепрофілювання чи підготовки до консервації 3-х підліткових колоній у Самборі, Дубно та Бережанах. Вишкіл і досвід педагогів, служіння суспільно-відповідальних інституцій та Церкви, які досягли високого рівня в згаданих установах, мали великий позитивний вплив та можуть бути утрачені. Адже передбачається перерозподіл вихованців у 5-ти установах, що залишаться. При цьому зменшення числа неповнолітніх правопорушників може носити лише тимчасовий характер.

 

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ.