//

Звернення на захист прав дітей

«Дитина має право на те, щоб розвиватися у повноцінній сім’ї, де батьки живуть згідно з Божими заповідями та плекають здорові християнські традиції», ─ йдеться у спільному Зверненні на захист прав дітей, яке підписали: Митрополит Львівський УАПЦ владика Макарій, Митрополит Львівський УГКЦ  владика Ігор, Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП владика Димитрій та владика Філарет, єпископ Львівський і Галицький УПЦ МП.

 

У зверненні владики наголошують: «Дитина ─ дар Божий. Цей дар даний на певний час, він не є власністю батьків». Час даний батькам для того, щоб допомогти дитині всебічно розвиватися. Для цього, на думку архиєреїв, потрібна любов матері та батька, а також любов між батьками, що відкриває шлях до Любові Божої. «Кожна дитина повинна бути прийнята у сім’ю з любов’ю, яка є фундаментом, на якому будується її життя», ─ підкреслюється у зверненні.

 

«Нівелювання традиційних для українців сімейних цінностей стає причиною розлучень, зростання кількості злочинів, скоєних неповнолітніми», ─ стверджують представники Церков. Саме тому владики висловили свою підтримку і готовність реалізовувати низку програм, які мають допомогти «…захищати гідність дитини, розвивати її особистість та берегти і розвивати родинні християнські традиції».

 

Варто пригадати, що 21 травня цього року відбувся науково-практичний семінар на тему «Захист прав дітей», ініційований Українським богословським науковим товариством (УБНТ) та Львівським регіональним інститутом державного управління (ЛРІДУ), за участю представників Львівського обласного та міського центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також духовенства різних конфесій.

 

Головною метою було поглибити у суспільстві свідомість відповідальності за виховання молодого покоління у дусі християнської моралі та пошанування християнських традицій, притаманних українському народові.

 

Підсумком зустрічі стало спільне звернення до голів Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради, в якому учасники закликають і пропонують: активізувати виховну роботу серед дітей та молоді спільно з Церквою, ЗМІ, інститутами громадянського суспільства, з метою формування духовно міцного молодого покоління українців; створити робочу групу з представників державних та церковних структур, щоб вивчати нормативно-правові акти та законодавчі пропозиції, надавати їм обґрунтовану й об’єктивну оцінку як з державної, так церковної точки зору, щоб налагодити партнерську співпрацю, головним завданням якої є добро дитини та родини.

 

Джерело: www.ugcc.lviv.ua