//

Храмове свято Пресвятої Тройці у Вільнюсі

У неділю Зіслання Святого Духа (за григоріанським календарем) відбулося урочисте храмове свято в українській парафії Пресвятої Тройці у м. Вільнюсі, столиці Литви.

 

Архиєрейську Божественну Літургію очолив і виголосив проповідь владика Димитрій Григорак, Єпарх Бучацький, у співслужінні з отцями василіанами.

 

На Літургії був Посол України в Литовській Республіці Валерій Жовтенко та голова Української громади у Вільнюсі. Архиєрейську Службу Божу співав молодіжний хор “Радуниця” зі Львова.

 

Після Архиєрейського Богослужіння були концертні виступи литовців і українців, які  створили у всіх присутніх особливі духовні враження.

 

Слід згадати, що при храмі Пресвятої Тройці відновив свою діяльність василіанський монастир, у якому на початку ХVІІ століття звершував монаший подвиг апостол єдності Церков – святий священномученик Йосафат. Незабаром цій церкві виповниться 500 років: у 1514 році її збудував представник української династії - великий князь Олександр-Костянтин Острозький.

 

Цього року, у листопаді, заплановано проведення Вільнюського саміту Україна–ЄС. З цієї нагоди запрошуємо всіх українців, які будуть на цьому заході у Вільнюсі, до українського храму Пресвятої Трійці у столиці Литви, що має надзвичайне історичне значення для нашої Церкви і України.

 

Повідомив о. Вінкентій Яніцький, ЧСВВ
Джерело: http://www.ugcc.org.ua