//

Найбільшими атеїстами вважають себе китайці

У середньому 13% світової спільноти вважає себе атеїстами. Про це свідчить опитування міжнародного соціологічного агентства WIN/Gallup International, пише The Washington Post.

 

Інститут опитав більше 50 тис осіб в 40 країнах світу щодо того чи вважають вони себе «релігійними», «нерелігійними» чи «переконаними атеїстами».

 

Загалом опитування виявило, що переконаними атеїстами вважають себе 13% осіб у світі, що більш ніж в два рази вище за цей відсоток у США.

 

Найбільша ж частка осіб, що вважають себе атеїстами мешкає в Китаї – 47%.

 

«Віра має складну історію в Китаї. Держава глибоко скептично ставиться до організованої релігії, яку вже давно вважає загрозою для своєї влади», – пояснює The Washington Post.

 

У Японії, де 31% громадян називають себе атеїстами, ситуація трохи складніша. І хоча великих традицій населення здебільшого дотримується (наприклад, вінчання в церкві), але загалом релігійні практики досі так і не оклигали від імперської ери, кульмінацією якої стала Друга світова війна.

 

За словами The Washington Post, одним з найбільш неочікуваних результатів опитування стало те, що в Саудівській Аравії атеїстами є 5% громадян пропри те, що атеїзм є табу і вважається серйозним злочином. До прикладу, в Іраку та Афганістані взагалі не вірять у бога менше 1% громадян. Так само сильними релігійні почуття є в Гані, Нігерії, Вірменії та Фіджі, де дев’ять з десяти осіб релігійні. За спостереженням WIN / Gallup найбільш релігійними є найбідніші верстви.

 

Україна ввійшла до групи країн з найменшою часткою атеїстів – до 4%.

 

Джерело: http://tyzhden.ua