//

Папа закликав до глобального переосмислення системи відносин у світі

 Папа Франциск зустрівся 25 травня з членами фонду "Centesimus Annus Pro Pontifice" з нагоди міжнародної конференції, що проходила у Римі. Святіший Отець нагадав, що Фонд був створений бл. Іваном Павлом II 20 років тому для розширення і реалізації католицького соціального навчання. За ці роки багато було зроблено, зазначив Понтифік, насамперед через мирян, які працюють у громадській, політичній та економічній сферах. Франциск звернувся до теми нинішньої зустрічі Фонду, яка запрошує "переосмислити солідарність". На його думку, це означає дві речі: по-перше, об'єднати навчання з соціально-економічним розвитком, а по-друге, глибоко осмислити глибоку цінність солідарності, яка ґрунтується на Євангелії.

 

Нинішня економічна і соціальна криза додає актуальності цьому "переосмисленню" і підкреслює істинність і актуальність соціального вчення Церкви, зауважив Понтифік.


Маси безробітних або частково зайнятих і незліченна безліч голодних свідчить про те, що "щось не працює", – підкреслив Святіший Отець і додав, що безробіття поширюється по світу як лісова пожежа. Немає нічого гірше за матеріальну бідність, яка пов'язана з неможливістю заробляти на життя і позбавляє роботу гідності. Тому, на думку Папи, сьогодні вже стоїть питання не тільки про "переосмислення солідарності", але "глобальне переосмислення всієї системи", її реформування та виправлення у відповідності з основними правами людини.


На закінчення своєї промови до членів Фонду Понтифік знову звернувся до теми кризи і зазначив, що її коріння лежить в антропологічній і етичній кризі, адже ідоли влади, прибутку, грошей, перебільшеного піднесення значення людської особистості  стали основною нормою і вирішальним критерієм організації. При цьому забувається, що вище за стосунки, логіку і ринок стоїть людина та її гідність, зауважив Франциск. Він подякував за роботу, яку робить фонд "Centesimus Annus Pro Pontifice" для того, щоб світ зрозумів це.


За матеріалами http://be.radiovaticana.va