//

Папа Франциск: Торгівля людьми – це ганьба нашого суспільства

У п’ятницю, 24 травня 2013 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників ХХ Пленарної зустрічі Папської Ради в справах душпастирства мігрантів і подорожуючих, яка протягом трьох днів вивчала тему «Душпастирське дбання Церкви в контексті вимушеної міграції», обговорюючи також новий документ цього ватиканського відомства «Прийняти Христа у біженцях та в особах вимушених переселенців», що буде оприлюднений у червні цього року.

 

«Дякую вам за увагу до багатьох важких ситуацій у світі», – сказав на початку зустрічі Святіший Отець, згадуючи, зокрема, про ситуацію в Сирії та на Близькому Сході та запевняючи, що постійно молиться за цей регіон. Щодо теми цьогорічної пленарної зустрічі, то Папа зазначив, що вона звертає увагу на мільйони біженців, переселенців та осіб без громадянства, до яких додається болюче явище торгівлі людьми, яке дедалі частіше заторкує дітей. «Ще раз наголошую, що торгівля людьми є підлою діяльністю, ганьбою для наших суспільств, які називають себе цивілізованими», – сказав він, додаючи, що «Церква знову повторює свій заклик до того, щоб захищати гідність та центральне значення кожної людської особи, шануючи її фундаментальні права». «Скільки-то разів у світі, в якому багато говориться про права, топчеться людська гідність!» – підкреслив Святіший Отець.

 

Згадавши про відомий вислів Папи Павла VI, що «для католицької Церкви ніхто не є чужим, ніхто не є виключеним і далеким», Папа Францик зазначив, що «Церква є матір’ю, а її материнська увага з особливою ніжністю та близькістю проявляється до тих, хто змушений втікати зі своєї країни». Тому, завданням Папської Ради душпастирства мігрантів і подорожуючих є вчиняти християнські громади «чутливими» до проблем численних співбратів у вірі, життя яких позначене насильством, зловживаннями, відокремленістю від своїх родин, втечею зі своїх домівок, непевністю щодо майбутнього. Все це «повинно спонукати кожного християнина та всю громаду до конкретної уваги».

 

«Але сьогодні, – зауважив Святіший Отець, – хочу закликати вас усіх зауважити в серцях та очах біженців і вимушених переселенців також світло надії». Вона виявляється в очікуваннях майбутнього, прагненні творити приязні стосунки, бажанні брати активну участь у суспільному житті. «Всі ми, – додав він, – може і повинні підтримувати цю надію!»

 

У цьому контексті Вселенський Архиєрей закликав урядовців, законодавців та міжнародну спільноту належним чином брати до уваги дійсність вимушено переселених людей, впроваджуючи ефективні заходи для того, щоб захистити їхню гідність, покращувати якість життя та долати виклики, пов’язані з новітніми формами переслідувань, утисків та рабства. «Мова йде, підкреслюю, про людські особи, які закликають до солідарності та підтримки, які потребують невідкладних заходів, але також і передовсім – розуміння та добра. Їхній стан не може залишати нас байдужими», – наголосив Папа Франциск, вказавши також на відповідальності кожного пастиря та громади за те, щоб християнські громади були справді «місцем прийняття, слухання та спільності», а також щоб у душпастирському дбанні про мігрантів були пошановані їхні традиції.

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va