//

Папа Франциск: Справжньою владою є служіння

Для християнина йти вперед означає применшуватися, як це чинив Ісус. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи євангельську розповідь про те, як Ісус скартав апостолів, які сперечалися про те, хто з них найбільший. Проповідуючи у вівторок, 21 травня 2013 р., під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти», Святіший Отець поділився думками про владу та служіння.

 

«Змагання за владу у Церкві не є чимось сьогоднішнім», – зауважив він, – «воно розпочалося ще тоді, в часи Ісуса». Але, як навчав Спаситель, цього не повинно бути, тому що справжньою владою, якої «Господь навчив нас Своїм прикладом» є «влада служіння».

 

«Справжньою владою є служіння, – сказав Папа. – Як це чинив Він [Ісус], що прийшов не для того, щоб Йому служили, але щоб служити, і Його служіння було саме служінням хреста. Він принизився аж до смерті, до хресної смерті за нас, щоб нам послужити, щоб нас спасти. І в Церкві не існує жодної іншої дороги, щоб прямувати вперед». І якщо ми не засвоїмо цього «християнського правила», то ніколи не зрозуміємо справжнього вчення Ісуса про владу, згідно з яким «більшим є той, хто більше служить».

 

«Господньою дорогою, – підсумував Святіший Отець, – є Його служіння: подібно то того, як Він служив, так і ми повинні іти за Ним дорогою служіння. В цьому полягає справжня влада в Церкві. Сьогодні, – додав Папа, – бажаю молитися за всіх нас, щоб Господь дав нам благодать зрозуміти те, що справжньою владою у Церкві є служіння. І також зрозуміти це золоте правило, якого Він навчив нас Своїм прикладом: для християнина прогресувати, прямувати вперед, означає применшуватися, применшуватися. Просімо цієї благодаті».


Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va