//

«Я поділяю європейські цінності» у рамках «Днів Європи» в Україні

Упродовж двох днів, 15 та 16 травня, в Івано-Франківську відбулася низка заходів з нагоди «Днів Європи», які щороку проводять в Україні. Їхнім ініціатором та організатором були Комісія УГКЦ Справедливість і Мир у співпраці із Навчально-методичним центром політичних та євроінтеграційних досліджень, Інститутом історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, що в м. Івано-Франківськ.  Головною тематикою проведення заходу цього року бола «Я поділяю Європейські цінності. Роль християнських цінностей у творенні сучасного Європейського суспільства».


Так 15 травня, в середу, в приміщенні місцевого університету відбулось відкриття святкування «Днів Європи в Україні». До учасників звернувся Директор Навчально-методичного центру політичних та євроінтеграційних досліджень, доктор політичних наук Василь Климончук. Він зауважив, зокрема,  що «Формат проведення Днів Європи обраний так, щоб центральним елементом заходу були саме європейські цінності, які є співзвучними з духовними цінностями та основами християнства, зокрема: повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність, верховенство права, повага до прав людини».


Цього ж дня згідно з програми «Днів Європи» було представлено виставку у бібліотеці місцевого Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, а також Круглий стіл на тему: «Україна в Європі та Європа в Україні: очима молодого покоління» у Будинку вчених Івано-Франківська. В обговорені взяли участь студенти, головно спеціальності політологія, а також магістри, аспіранти, викладачі.


16 травня, в четвер, за участю студентів політологів відбувся у місті флеш-моб. Крім цього, студенти активно долучилися до проведення Рольової гри під назвою «Батьки-засновники Європейської Спільноти», в якій проявляли свої знання з історії та сучасності Європи мовою подій та постатей. Усі охочі також мали можливість стати учасниками відеоекскурсії «Історія створення ЄС, основні ідеї, основні інститутції». Програма «Дні Європи» провела і Євровікторину для студентів, де головно атракційним способом визначали кращих знавців Європейського Союзу.


Серед низки заходів провели окрему зустріч, а також тривалий серійний тренінг о. Олега Луки, заступника голови комісії УГКЦ Справедливість і Мир зі студентами-політологами Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника на тему «Публічний виступ та Піар молодого лідера. Християнські цінності. Європейський досвід».


«Дням Європи» передували і організовані конкурси для учнів та студентів на тему: «Поділись духовними цінностями України з Європейською Спільнотою». На закінчення заходів відбулося нагородження їхніх переможців. 


Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливість і Мир
Джерело: www.iupax-ugcc.org