//

Варфоломій I: ми повинні подолати труднощі на шляху екуменізму

Патріарх Константинопольський сподівається, що його спільне з Папою Франциском паломництво в Єрусалим дійсно відбудеться. Воно заплановане на січень 2014 р. В інтерв'ю порталу "Vatican Insider" православний єрарх зазначив, що будучи у Ватикані з нагоди інавгурації понтифікату, він запросив Папу разом відвідати Святу Землю. За його словами, це хороший привід відзначити 50-ту річницю історичної зустрічі в Єрусалимі між Павлом VI і патріархом Афінагором в січні 1964 р., результатом якої стало зняття взаємних анатем, накладених під час Великої схизми 1054 р.


Варфоломій І позитивно відзначив і назвав дуже важливими для екуменічного діалогу перші кроки, зроблені Папою. Те, що Франциск називає себе насамперед Єпископом Риму, може зіграти важливу роль у діалозі між двома Церквами, вважає Патріарх. Він відзначив позитивну реакцію, яку викликало у православному світі призначення Папою консультаційної ради з восьми кардиналів. "Це вибір, який свідчить про колегіальність, що характерно для нашої Церкви", – сказав Варфоломій І.

 

Патріарх Константинопольський переконаний, що православні та католики мають багато приводів, щоб демонструвати перед світом свою добру волю і бажання йти вперед в екуменічному діалозі. "Існують труднощі, а також всередині православного світу, але ми повинні їх подолати, щоби продовжувати і теологічний діалог", – зазначив Варфоломій І.

 

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va