//

Святішому Отцеві представлено «Папський щорічник 2013» та «Щорічник Статистики Церкви»

У понеділок, 13 травня 2013 р., вранці, Папі Францискові представлено цьогорічне видання «Annuario Pontificio», яке вийшло трохи пізніше, ніж зазвичай, що пов’язано з нещодавніми змінами на Петровій катедрі. Одночасно, Святішому Отцеві представлено «Щорічник Статистики Церкви за 2011 рік». Приготуванням цих видань займається Центральний відділ статистики Церкви, що діє при Державному Секретаріаті Апостольської Столиці. Святіший Отець подякував всім, хто працював над новими щорічниками та виявив щире зацікавлення наведеними в них даними.

 

«Annuario Pontificio – Папський Щорічник» – це довідник, в якому можна знайти інформацію про Папу та Римську Курію, кардиналів, різні інституції Апостольської Столиці, дипломатичну службу Святого Престолу, про всі церковні територіальні структури в світі й про ієрархію, як також про Головних Настоятелів чернечих Чинів і Згромаджень папського права. Так, з нього дізнаємося, що протягом 2012 року та на початку 2013, до обрання Папи Франциска, було створено 11 єпископських осідків, 2 персональні ординаріати, апостольський вікаріат та апостольську прелатуру, одна апостольська прелатура піднесена до рівня дієцезії, а два екзархати – до рівня єпархії. Пригадаємо, що мова йде про українські єпархії в Лондоні та Парижі.

 

Дані «Статистичного Щорічника», які стосуються 2011 року, дають змогу підкреслити важливі моменти присутності та діяльності католицької Церкви у 2979 церковних структурних одиницях в усьому світі. Так, між 2010 та 2011 роками кількість католиків у світі збільшилася від 1 мільярда 196 мільйонів до 1 мільярда 214 мільйонів, що становить зріст на 1,5% та 17,5% від населення планети.

 

Станом на кінець 2011 року в світі служать 5132 єпископи, що трохи більше, ніж в попередньому році за рахунок зростання в Океанії та Африці. Згідно з даними, у Європі та Америці зосереджено 70 відсотків всіх єпископів.

 

За останнє десятиріччя зросла кількість священиків у світі, яких на кінець 2011 року нараховувалося 413.418 але якщо в Африці та Азії зростання становить, відповідно, 39,5% та 32%, то в Європі їх кількість зменшилася на 9%. Тим часом, майже вдвічі зросла кількість постійних дияконів і в досліджуваному періоді становила 41 тисячу. На 40% зросла їхня кількість у Європі.

 

За останнє десятиріччя можемо зауважити схожу динаміку щодо кількості ченців-несвящеників (55 тисяч наприкінці 2011 року), яких у Африці збільшилося на 18,5%, а в Азії – на 45%, в той час, як у Європі зафіксовано зменшення на 18%. Щодо кількості черниць, то протягом десятиріччя відбулося зменшення у світі на 10% (від 792 тисяч до 713 тисяч). Однак, зменшення стосується Європи, Америки та Океанії, натомість у Африці та Азії знову зафіксовано зростання, а черниці з цих континентів становлять 33 відсотки від загальної кількості.

 

На 7,5% у світі збільшилася кількість семінаристів, яких на кінець 2011 року нараховувалося 120.616, але щодо розподілу по-континентах, то і в цих показниках відзначено загальноцерковну динаміку зростання в Африці та Азії, а в Європі й Америці – зменшення.


Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va