//

Глави церков закликають ВР відхилити законопроект № 2342 щодо дискримінації

КИЇВ – У Верховній Раді на вівторок, 14 травня, запланований розгляд у першому читанні законопроекту № 2342 щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Глави церков і релігійних організацій, просімейні організації та віруючі громадяни різних конфесій закликають парламентарів відхилити цю урядову ініціативу з метою захисту традиційних моральних цінностей та інституту сім’ї.

 

Як повідомляв ІРС, внесений  Кабінетом Міністрів законопроект вводить до законодавства України новий термін “сексуальна орієнтація”, пропонує уточнити визначення та форми дискримінаційних дій у Законі України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» та посилити відповідальність за них.

 

Урядовці зауважують, що законопроект розроблений на виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

 

Профільний парламентський Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин підтримав даний законопроект і рекомендував Верховній Раді прийняти його за основу. Співдоповідачем під час розгляду цього питання буде заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань гендерної рівностіІрина Луценко (ВО «Батьківщина»).

 

Тим не менш, Головне науково-експертне управління Верховної Ради висловило низку зауважень до законопроекту № 2342. “Незрозуміло, яким чином будуть  встановлюватися факти дискримінації особи у трудових відносинах за ознакою сексуальної орієнтації. Тому необхідність прийняття запропонованих доповнень до вищезазначеного кодексу викликає значний сумнів”, – відзначається у висновку ГНЕУ.

 

З наміром Уряду надати особливий правовий захист прихильникам одностатевих відносин незгодна і релігійна спільнота України.

 

“У разі прийняття та застосування цих норм, звичайна проповідь про гріх гомосексуалізму, про Божественний задум сім’ї як союзу чоловіка і жінки, а також публічні заяви віруючих людей про протиприродність одностатевих відносин та на користь традиційних сімейних цінностей, можуть бути кваліфіковані як дискримінація у тій чи іншій формі”, – наголошується у зверненнях Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до керівників парламентських фракцій.

 

“Відмова від традиційних сімейних цінностей та християнських моральних засад – це завелика ціна, яку Уряд пропонує сплатити українському суспільству за безвізовий режим із країнами Європейського Союзу”, – зауважив Предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет (Денисенко) під час зустрічі членів ВРЦіРО з міжфракційним депутатським об’єднанням «За сприяння свободі сумління».

 

При цьому митрополит Володимир (Сабодан) від імені Української Православної Церкви звернувся до парламентарів із проханням “не допустити прийняття законопроекту № 2342 та посприяти у знятті його з розгляду Верховною Радою України”. Аналогічні звернення до депутатського корпусу підготувала Рада Євангельських Протестантських Церков України.

 

Водночас, Глава УГКЦ верховний архієпископ Святослав (Шевчук) підкреслив, що Всеукраїнська Рада Церков виступає за збереження в Україні традиційних моральних цінностей та підтримує ініціативу законодавчого обмеження пропаганди гомосексуалізму в інтересах захисту дітей. Відповідний законопроект № 0945 вже підтриманий попереднім складом парламенту у першому читанні та очікує остаточного рішення Верховної Ради.

 

Нагадаємо, що у Декларації «Про негативне ставлення до явища гомосексуалізму та спроб легалізації так званих одностатевих шлюбів (реєстрації одностатевих партнерств)» від 15.05.2007 року глави 19 українських конфесій заявили, що “виступають категорично проти законодавчого встановлення в Україні одностатевих шлюбів чи реєстрованих одностатевих партнерств, проти пропагування одностатевої сексуальності, оскільки шлях віддалення закону від суспільної моралі веде у прірву”.