//

Паломники з Польщі місцями «Волинської Трагедії»

На Україні триває проща громадян Польщі, зорганізована греко-католицькою громадою сусідньої держави. Присвячена вона річниці сумних подій, що названі «Волинською трагедією». Очевидно, не варто вдаватися до сумних фактів братовбивчих подій 70-літньої давності, лише засвідчимо приємний факт ініціятиви громад України та Польщі щодо примирення.


Хочемо засвідчити, що поштовх до діялогу йде від людей – простих громадян обох країн. Учасники прощі – представники Варшави, Гданська, Любліна, переважно науковці, журналісти та публіцисти. Проща триватиме з 9 до 14 травня.  Щодня у гостей насичена програма, зустрічі з мешканцями Ковеля, Луцька, Львова, сіл та міст Волинської та Львівської областей.


10 травня у Катедральному Храмі м. Луцька відбулось спільне Богослуження в наміренні загиблих з наших народів та в наміренні поглиблення діялогу між нашими країнами стосовно цієї теми. На урочистій Літургії під головуванням Луцького екзарха Владики Йосафата була зачитана молитва українською та польською мовами з благанням до Всевишнього про взаємне прощення та неповторення гріхів минулого. У проповіді Владика Йосафат закликав «поперевертати» в душі «столи міняйл» про які згадувалось у Євангелії того дня, а відтак, по-християнськи очистити своє серце від злості, заздрощів та нетерпимості.


З Варшави прочани везуть із собою хрест із написом двома мовами «Зло Добром Перемагай». Його буде встановлено у Вижнянах Львіської області, як символ єднання і того, що польський і український народ розуміє, що прийдешнє можна збудувати, лише засвоївши уроки історії.


До слова, одночасно з прочанами подорожує й польський режиссер Гжегоф Лінковські (Gregoir Linkowski), знімаючи документальний фільм про події 1943 року та конфлікт між українцями та поляками. Консультанти режисера – два історики, з українського боку – Роман Кабачій та історик з Польщі.

 

Благовірний Максим.
Фото Оксана Прокопчук