//

Святіший Отець про євангелізацію і прозелітизм

 Євангелізація - це не прозелітизм, підкреслив Папа Франциск під час ранкової св. Меси 8 травня. За його словами, християнин, який хоче проповідувати Євангеліє, має вести діалог з усіма, усвідомлюючи, що ніхто не володіє істиною, оскільки її дає виключно зустріч з Ісусом. "Християнин повинен благовістити Ісуса Христа таким чином, щоб він був сприйнятий і прийнятий, не відсторонений", - зауважив Святіший Отець. Він навів приклад апостола Павла, який знав, що проголошення Христа залежить не тільки від нього, він повинен зробити все можливе, але вирішальна роль належить тут Святому Духу.

 

Успіх св. Павла, на думку Папи, грунтувався на прийнятті апостолом способу діяльності Ісуса, який "говорив з кожним": з грішниками, митарями, вчителями. "Християнин, який прагне нести Євангеліє, повинен йти по цьому шляху", - зазначив Франциск. Він згадав часи свого дитинства, коли з боку католиків існувала упередженість до людей, які жили або думали по-іншому: до тих, хто не мав католицького шлюбу, або соціалістів чи атеїстів. Тепер - слава Богу - вже більше не йдеться про це "ні" щодо таких людей, зауважив Понтифік.

 

Прикладом проголошення Євангелія без прозелітизму для Папи є саме св. Павло. "Павло вчить нас цьому шляху євангелізації, бо він чудово розуміє, що євангелізація - це не прозелітизм: тому що він впевнений в Ісусі Христі (...) і йому не потрібно шукати доказів для себе. Коли Церква втрачає цю апостольську мужність - стає Церквою твердою, Церквою впорядкованою, (..) але не родючою, адже втрачає мужність йти на периферії (...) ", - звернув увагу Папа. Він закликав присутніх в каплиці Дому св. Марти просити у св. Павла апостольської мужності і духовної пристрасті. "Ті, хто не йдуть, щоб не помилитися, роблять помилку ще серйознішу", - підсумував Франциск.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va